Дани породице Романов у Никшићу
4. јул, 2023.
Прота Душан Радовић – свет, а несвет
4. јул, 2023.
Прикажи све

Kусовац: Историја је клица наше будућности

Поента је у томе да покушамо да разумијемо тренутак у коме јесмо и који је пресудан за нашу будућност, јер наша будућност јесте у нашој прошлости, оцијенио је на крају Kусовац

NIKOLA KUSOVAC/ -LAZAR RUZIC

Никола Kусовац се током живота и рада увијек водио и води питањем које му је својевремено као ђетету постављано – да ли зна чији је. Kако је објаснио гостујући на Академској трибини у Подгорици, из тог питања које је у коријену идентитетско, произлазе и његове реакције на друштвене, политичке и умјетничке појаве и дешавања.

Историчар умјетности је говорио на тему „Поглед једног српског националисте“, како гласи и назив његове нове књиге у издању „Информатике“, а која је збирка текстова које је изговорио и написао различитим поводима.

Током предавања је истакао да се можемо „дефинисати“ као народ иконе, а икона је чиста апстракција, дух, за разлику од слике, која је тјелесно, и коју преферирају на Западу, а са којом се може манипулисати. Зато, додаје Kусовац, слика и икона не иду заједно.

Током предавања Kусовац из више наврата указује на значај историје, јер је она клица наше будућности.

Овом приликом објаснио је и зашто се одлучио на овако провокативан назив књиге, који данас на прву лопту најчешће има негативне асоцијације и конотације.

Kако каже Kусовац, пришао му је човјек, који је прочитао ову његову књигу, и питао га зашто је дао овај назив, кад унутар ње нема негативности.

– Тај наслов је провокација. Ја јесам националиста, али не и мрзитељ. Ја сам националиста – родољуб, то је једно исто. Наслов сам дао да бисте је узели и прочитали, да бисте виђели да вам не продајем никакву мржњу, никакав шовинизам. Ја волим свој род, и брижан сам због њега и патим због њега, његових грешака и глупости, због тога што се та енергија која се показала током литија, негђе затурила. У овом тренутку свашта има само нема оно што нас као такве одређује – рекао је Kусовац.

Поента је у томе да покушамо да разумијемо тренутак у коме јесмо и који је пресудан за нашу будућност, јер наша будућност јесте у нашој прошлости, оцијенио је на крају Kусовац, додајући да морамо слиједити дух својих предака.

На почетку вечери уредник трибине, књижевник Будимир Дубак публици је представио Kусовца говорећи о импозантној биографији истакнутог историчара умјетности Николе Kусовца.

Академска трибина се одржава у организацији Српског националног савјета и Српског информативно-културног центра „Свети Сава“, у Српској кући у Подгорици.

Ж. Ј.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *