Готово: Меси у Пари Сен Жермену!
10. августа, 2021.
Институт за јавно здравље: На фестивале се не може без COVID потврде
11. августа, 2021.
Прикажи све

Кривокапић и Спајић: ТЕ “Пљевља” ће 2030. године највјероватније морати да престане са радом

Кривокапић и Спајић, (Фото: Архива)

Термоелектрана „Пљевља“ ће највјероватније 2030. године морати да престане са радом под притиском Европске енергетске заједнице и због правила Европске уније.

То су, гостујући у емисији „Актуелно“ на Телевизији Пљевља, казали премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

„Зелена транзиција која се мора десити, а Црна Гора ће највјероватније бити обухваћена том транзицијом 2030. године. Ми морамо припремити одређене индустрије које ће моћи да запосле радну снагу и на тај начин обезбиједе једноставан прелазак из једног у друго подручје дјеловања. По свим критеријумима, треба очекивати да ће Термоелектрана „Пљевља“ највјероватније морати да буде ван погона 2030. године јер то намеће економија. Они вас економски условљавају да зелено дјелујете и ако је то тако онда морате правити ту индустрију која је компатибилна са природним ресурсима Пљеваља“, рекао је Кривокапић.

Казао је да су могућности бројне у дијелу производње грађевинског материјала, дрвопреради, тризму, пољопривреди, пишу „Вијести“.

Спајић је казао да постоји велики притисак из Европе за зеленом трансформацијом.

„Она добија на маху побједом многих зелених листа. То се очекује и у Нјемачкој која је преломна земља у Европској унији. Ако се то деси на јесен ми мођемо да очекујемо још стриктнија и ригорознија правила Европске комисије према таквим пројектима. Ми као држава имамо преговараче који знају да преговарају са странцима. Не бих улазио шта ће бити исход преговора. Ми имамо неке планове и идеје Б, Ц, Д и тако даље које не бих откривао јер не желим да прејудицирам исходе. Велики је притисак на нас да се Црна Гора потпуно еколошки трансформише. Грађани морају бити свјесни тога. Ми као одговорна влада, какав год исход буде тих преговора, ти људи неће бити на улици ти људи ће бити збринути“, рекао је Спајић.

Не искључује могућност да, како је рекао, пројекат остане и трансформише се, односно да се направи нека врста пречишћавања или рада на биомасу или гас.

 

Фото: Кривокапић и Спајић током јучерашње посјете Пљевљима (Фото: Влада Црне Горе)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *