О потреби ревизије наше идеолошки острашћене историје и историографије
18. децембра, 2021.
Квазимодо, Ирод и Јуда Искариотски
19. децембра, 2021.
Прикажи све

Кривокапић и посланици различито о могућем прекрајању буџета

Здравко Кривокапић и Милојко Спајић, (Фото: Влада Црне Горе)

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић казао је у петак да је „одговорност на сваком посланику хоће ли дићи руку за буџет за наредну годину“.

Он је на конференцији за новинаре рекао да „одговорност више није на Влади“ и поручио да свако прекрајање предлога буџета које стиже из Скупштине значи ремећење његовог баланса.

„Грађани, знајте ко је за вас, разумијете ко је против вас. Нека свако носи одговорност за своја дјела. Грађани, ово је битка за вас”, рекао је премијер.

Здравко Кривокапић,(Фото: Влада Црне Горе)

Кривокапић је казао да је пројекат „Европа сад“ реално могуће остварити „на бази предложеног критеријума, минимална цијена рада 450 еура“ и оцијенио да је „све друго у домену популизма и представља неодговоран и непоштен однос према грађанину“.

Коментаришући предлог владајућег Демократског фронта да минимална зарада буде 650 еура, премијер је рекао да је то „у овом тренутку мисаона именица“.

“Ја бих грађанима дао и 5.000 еура, само је питање реалности, да ли је тај захтјев реалан или није. 650 еура је у овом тренутку мисаона именица”, навео је Кривокапић.

Премијер је, на конференцији поводом приједлога буџета за 2022, рекао се „он покушава представити нефункционалним“ и да „не може да схвати да постоји било који посланик који би гласао против свога грађанина без обзира да ли га он гласа или не“.

„Свако прекрајање буџета у било ком смислу ремети основни концепт економског размишљања. Буџет је пројектован са минималним дефицитом који је одржив са 3,8 одсто“, рекао је Кривокапић.

Одговарајући на питања новинара хоће ли, уколико буџет не буде усвојен у предложеној форми то бити повод за његову оставку, премијер Кривокапић је рекао да ће се „Влада одговорно однијети према сваком амандману на буџет“,наглашавајући да“Влада може да има одржив, на граници издржљивости, дефицит до пет одсто“, а да је „све преко пет одсто је нереално“.

Одговарајући на питање у вези са потписивањем Меморандума о сарадњи СНП-а, ГП УРА, Цивис-а и мањинскихј, станака премијер је казао да „боље добре намјере од програма које је предложила Влада нема“.

“Нити сам га потписивао, нити ме ко звао, нити сам учествовао у њему. Чуо сам да тамо постоји једна карактеристика која каже, добра намјера за добру Црну Гору. Ја вам тврдим да боље добре намјере нема од ова два програм које смо дали. Ако неко понуди било какав други програм који бољи од овога, а који је могуће реализовати, ја сам сагласан са њим“, рекао је Кривокапић и додао да „очекује да ће потписници Меморандума подржати и овај буџет и предложене програме и тиме показати ту своју добру намјеру за добро Црне Горе“.

Потписивање меморандума, (Фото: Вијести)

Премијер је, у вези са ситуацијом у Комбинату алуминијума из којег је најављено да ће због повећања цијене струје угасити све ћелије до 31. децембра, рекао да су препоручили да Унипром, компанија која је купила КАП прије осам година, и ЕПЦГ нађу најбоље рјешење.

„Ја нијесам убијеђен да постоји добра намјера Унипрома да се до тога дође. Ради се о томе да су они буквално потрошили ресурсе управо тог дијела КАП-а са ћелијама које су на граници издрживости,нијесам сигуран да они имају намјеру да одрже производњу“, рекао је Кривокапић.

Посланик опозиционе Социјалдемократске партије Рашко Коњевић, коментаришући изјаву премијера Кривокапића, коју је изнио на данашњој прес конференцији о буџету, каже да би „предсједник Владе да суспендује уставно право посланика да предлажу законе и право посланика да ђелују амандмански на буџет“.

Коњевић је на Одбору за економију финансије и буџет казао да „предсједник Владе не зна елементарне надлежности“.

“Предсједник Владе би да суспендује уставно право посланика да предлажу законе и право посланика да ђелују амандмански на буџет. Оваквих глупости које данас прича предсједник Владе одавно није било на црногорској политичкој сцени. Ово је вануставно понашање предсједника Владе“, навео је Коњевић.

Рашко Коњевић, (Фото: Вијести)

Посланик владајуће СНП Владимир Јоковић казао да посланици могу да предлажу амандмане за буџет.

„Према томе, то што је рекао премијер или било ко, то је за нас као лањски снијег. Ми ћемо сходно нашој савјести све предлагати и гласати онако како мислимо, а премијер нека забрани“, рекао је Јоковић на Одбору.

Лидер Покрета за промјене, члан владајућег ДФ-а Небојша Медојевић, оцијенио је, за Глас Америке, да се идеја пројекта „Европа сад“ заснива на „опасној социјалној демагогији и социјалном популизму“.

“Дух је пуштен из боце и сад је врло тешко сиромашном народу објаснити које су посљедице једне такве непромишљене политике и једног лудила које ће захватити и дефинитивно сломити државу Црну Гору”, рекао је Медојевић, коментаришући Владин предлог буџета за 2022.

Он каже би Црна Гора требала да ради сасвим супротно да би оздравила јавне финансије, али да гласове против пројекта Европа сад више нико не чује.

Небојша Медојевић, (Фото: Вијести)

Одговарајући на питање да ли је предлог ДФ-а о минималној заради 650 еура социјална демагогија, Медојевић је рекао да је зона политичке кампање и ствар политичких дневних процјена.

“Говорим као неко ко је забринут за будућност Црне Горе, а када уђете у кампању ту више нема разума ни рационалних потеза тако да је то борба за гласове и за политичку предност на тржишту”, рекао је Медојевић.

Он је рекао да је питање ко ће сљедећи да распоређује новац “којег нема”, наводећи да је сада најважније зауставити задуживање „да би се народ што прије отријезнио да тих пара нема и да морамо прво да зарадимо а онда да трошимо“.

“Надам се да ће колеге посланици барем зауставити ново задуживање, јер би то увело Црну Гору у дужничко ропство”, навео је Медојевић, и оцијенио да је потребно да оздраве јавне финансије, подигне продуктивност економије, отворе фабрике, па онда да размишљамо о повећању зарада.

Он је оптужио премијера Кривокапића и министра финансија Милојка Спајића да „својим потезима воде државу у дужничко ропство и банкрот“.

И поред оштрих критика на рачун Владиног пројекта Европа сад и предложеног буџета, Медојевић није могао да каже хоће ли Демократски фронт подржати предлог буџета.

“Не зна се то сад, има доста амандмана и читав низ закона који ће бити повезани, тако да ће се одлука о буџету доносити у зависности од тога гдје ће се наћи већина за све ове законе који прате буџет”, рекао је Медојевић.

Сања Новаковић

Извор: Глас Америке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *