Отворена Пандорина кутија: Процурjели тајни рачуни Путина, Блера, Ђукановића…
3. октобра, 2021.
Хоће ли Мило старост провести у Спужу, или на Дјевичанским острвима?
4. октобра, 2021.
Прикажи све

КРИК: Синиша Мали је дефинитивно био власник 24 стана

Синиша Мали (Фото: Министарство финансија Србије)

Документи до којих су новинари КРИК-а дошли у оквиру међународног пројекта „Пандорини папири“ доказују да је министар финансија Синиша Мали био власник 24 луксузна апартмана на бугарском приморју. Мали је као власник двijе офшор компаније са Британских Дjевичанских Острва купио 23 стана, а још један је купио на своје име.

Љетовалиште Свети Никола у Бугарској (Фото: КРИК)

Када су 2015. године новинари КРИК-а и новинарске мреже ОЦЦРП открили да је тада моћни градоначелник Београда Синиша Мали купио 24 луксузна стана у бугарском љетовалишту Свети Никола на обали Црног мора, он је био бијесан на медије. Новинаре КРИК-а оптужио је да лажу, пише КРИК.

„Уколико утврдите да сам власник било којег од ових станова, сви су ваши. Добићете кључ истог тренутка“, рекао је новинарима КРИК-а на ванредној конференцији коју је организовао управо због овог истраживања.

Откриће да је Мали купио ове некретнине изазвало је бурне реакције у јавности. Њихова вриједност износила је око пет милиона еура – вишеструко је премашивала легалне приходе Малог.

Мали је признао да је купио један стан, онај чије се власништво водило на његово име. Тврдио је, међутим, да не стоји иза двије офшор компаније, „Brigham Holding & Finance Inc.“ и „Etham Invest & Finance Corp.“ које су купиле преостала 23 апартмана.

Фирме и станове није пријавио Агенцији

Мали је био власник ове двије офшор компаније са Британских Дјевичанских Острва и након што је постао градоначелник Београда. Он је тада по закону био дужан да фирме пријави Агенцији за спречавање корупције, што није урадио. Закон прописује и затворске казне за функционере који не пријаве имовину.

Предсједник Србије Александар Вучић годинама брани свог блиског сарадника од сумњи да је умијешан у корупцију, такође тврдећи да је КРИК слагао.

„Имам апсолутно повјерење у министра Синишу Малог“, рекао је Вучић раније ове године. „Подсјетићу на све лажи о њему, о 24 стана у Бугарској, политичари који су ту кампању водили су лагали, медији су лагали.“

Сада, шест година касније, у међународном пројекту „Пандорини папири“ који предводи Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ), појавила су се документа процурила из агенције за оснивање офшор фирми „Trident Trust“, чији је Мали био клијент, а која су доказ да је Мали дефинитивно био власник две офшор компаније и апартмана у Бугарској.

Куповина преко офшора

Британска Дјевичанска Острва, острвска држава у Карипском мору у којој је Мали основао компаније, важе за чувени порески рај који користе политичари, тајкуни и криминалци да скривају имовину. Захваљујући нетранспарентности у овој земљи, власници компанија могу свој идентитет да држе у тајности.

То се управо догодило у овом случају. Прво је Trident Trust“ за Малог регистровао две офшор компаније: „Brigham Holding & Finance Inc.“ и „Etham Invest & Finance Corp.“, „а оне су затим купиле двије фирме у Бугарској – „Erma 11“ и „Erul 11“– које су у свом власништву имале апартмане.

Британска Дјевичанска Oстрва (Фото: Lux Life)

У документима о купопродаји станова, Мали је био наведен као директор офшор компанија са Британских Дјевичанских Острва, па су га тако новинари КРИК-а раније повезали са овим некретнинама.

Нова документа у пројекту „Пандорини папири“, сертификати о власништву над фирмама, откривају да је био и власник ових компанија.

Куповину станова Мали је спровео током 2012. и 2013. године, у вријеме када је био економски и финансијски савјетник тадашњег првог потпредсједника Владе Србије Александра Вучића. На тој функцији Мали је био задужен за преговоре с Уједињеним Арапским Емиратима око улагања у капиталне пројекте – приватизацију националне авио-компаније „ЈАТ“ и изградњу „Београда на води“.

Име особе од које је Мали купио станове уноси још већу сумњу у овај посао.

Старо познанство

Мали је 24 апартмана у Бугарској купио од фирме Срђана Дабића, бившег кошаркаша и директора српског огранка чувене руске нафтне компаније „Лукоил“.

Почетком 2000-их, када је радио у Агенцији за приватизацију, Синиша Мали је као директор Центра за тендере надгледао приватизацију највећих државних предузећа, био је надлежан за продају српског ланца бензинских пумпи „Беопетрол“ управо „Лукоилу“.

Мали је у том послу представљао државу Србију, док је бизнисмен Срђан Дабић заступао интересе „Лукоила“. Српске пумпе су 2003. године продате „Лукоилу“ за 117 милиона еура.

Савјхет за борбу против корупције касније је утврдио да „Лукоил“ није испунио уговор и да је „Беопетролу“ нанио штету од неколико милиона еура. Умјесто да инвестира у српске пумпе, „Лукоил“ је извукао новац тако што је од „Беопетрола“ узео кредит од 105 милиона еура.

Сумње на прање новца

Убрзо након што је Мали купио станове у Бугарској, који су на тржишту вриједјели око пет милиона еура, почео је да их продаје. Два апартмана, који не спадају у највеће, продао је 2013. и 2014. за укупно 120.000 еура.

Затим је изашао из власништва у офшор компанијама.

У августу 2014, неколико мјесеци након што је постао градоначелник Београда, Мали је офшор компаније пребацио на тамошњу адвокатицу Ану Панајотову која је затим продала још неколико апартмана.

Иако Мали више званично није био власник, и даље је био повезан са становима – КРИК је пронашао његов потпис на документу из 2015. године. Наиме, Мали је у име офшор компаније потписао рјешење о подношењу финансијског извјештаја за њену ћерку-фирму у Бугарској 2015. године.

Извор: Nova.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *