Вечерас завршетак манифестације ”Митрополитови дани” у крипти Храма Васкрсења
1. новембра, 2021.
У страху од шпијунаже Вашингтон зауставља Чајна телеком
1. новембра, 2021.
Прикажи све

Корона ће бити вирусно обољење под контролом

Озлем Туречи, (Фото: Wikipedia)

Туречи и Шахин,
(Фото: DW)

Корона ће постати вирусно обољење које се може контролисати, кажу у интервјуу за DW Озлем Туречи и Угур Шахин, оснивачи немачког Бајонтека који је у сарадњи америчким Фајзером на тржиште изнео вакцину против короне.

DW: Госпођо Туречи, господине Шахин, када ће се завршити пандемија короне?

Туречи: То је тешко питање, с обзиром да свакодневно учимо нешто ново о вирусу, о томе како реагује на вакцину. Ова сазнања су неопходна, да бисмо могли проценити када ће се пандемија завршити. Али, оно што већ сада са сигурношћу можемо да кажемо јесте да ће постепено доћи до нове нормалности. То се већ сада осећа. Сигурно ћемо да се носимо с вирусом још неколико година. Пронаћи ће се и одговори на питања, које данас немамо. Будућност ће показати да ли ће се појавити нове варијанте вируса, и да ли ће се морати извршити прилагођавање вакцина. С годинама ће вирус добити статус, који данас има вирус грипа. Корона ће постати вирусно обољење које се може контролисати.

Радите ли на новој вакцини, против нових мутација вируса?

Шахин: Да, тренутно тестирамо варијанте цепива на релативно малом броју добровољаца. Студија о јужноафричкој бета-варијанти је скоро готова, још једна о делта варијанти је у току, првенствено ради прикупљања података. Тренутно нема потребе за заменом вакцине. Али, желимо да покажемо да можемо да произведемо и клинички тестирамо нове варијанте цепива која су једнако безбедна као и цепива која тренутно имамо. Уколико се наредних година појави варијанта, за коју се цепиво мора прилагодити, могли бисмо то веома брзо урадити с обзиром да смо већ етаблирали одговарајуће процесе. На миру можемо да се припремиемо на то да ће под одређеним околностима вакцина морати да се прилагођава новим мутацијама сваке две године.

Да ли је неопходно вакцинисати децу?

Шахин: Ми не можемо да кажемо да ли је неопходно. Ми генеришемо податке и предајемо их за то надлежним службама. Вакцине за децу од 12 до 15 година су већ одобрене.

Туречи: Податке о деци између пет и осам година смо предали пре четири недеље. До краја године предаћемо податке и за још млађу децу, од шест месеци до четири године. Те студије су још у току.

Разочарава ли вас што још увек има људи који одбијају да се вакцинишу?

Шахин: Схватамо то и уопште нисмо разочарани. Ми са своје стране транспарентно пружамо информације. По мени је добро и то што експерти о томе говоре у медијима. На тај начин свако има могућност да разуме ситуацију. Једино што сваком саветујем је да се информише што је могуће шире. Тако може да се донесе добра одлука.

Имате ли разумевања за то што људи кажу да се ради о новој технологији и да се не зна какве су дугорочне последице?

Шахин: Разумемо и то. Но, с друге стране људи генерално веома добро подносе вакцине- што спада у најважнија достигнућа човечанства. Без вакцина наше друштво не би могло да достигне ниво развоја који данас има. Јесте да се наше цепиво базира на новој технологији, али смо је добро разумели, јер ова технологија постоји већ 30 година.

Наше цепиво није настало тек тако, већ је засновано на биомолекулу, који се налази у свакој ћелији у нашем телу. Ми не уносимо дакле ништа страно у тело и с обзиром да се у истраживања улаже већ више од 30 година имали веома добру научну основу. Због тога је наше цепиво могло да буде развијено тако брзо.

Недавно сте у Солуну примили награду Царица Теофанија, која се додељује за изузетне заслуге Европи.

Угур Шахин: То је награда која, ако хоћете, представља европску културу. Награда, која се додељује у граду из којег долази наш пријатељ и партнер Алберт Бурла, шеф управног одбора Фајзера. А награду смо добили у тренутку када поново можемо да путујемо.

Ковид Вакцине,
(Фото: Lifespan)

Шта Вам значе Солун и Грчка?

Озлем Туречи: Солун и Грчка су нам веома блиски, и тамошња култура је веома слична култури из које потичу наши родитељи. Било је лепо, чак сам мало била носталгична кад смо били тамо.

Шахин: Мој прадеда по мајци је из Солуна. Онда се његова породица преселила на Крит, а одатле у Искендерун луку у јужној Турској, где сам рођен. Још се сећам да је моја мајка увек причала приче из тих давних времена, о томе како су тада биле блиске везе између Грка и Турака.

Др Озлем Туречи и др Угур Шахин су оснивачи фирме Бајонтек из Мајнца. 13. октобра у Солуну добили су награду Царица Теофанија, коју им је уручила председница Грчке Катерина Сакеларопулу.

 

Извор: DW

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *