Слободан Антонић: О „русизацији“ Срба
9. август, 2023.
Трејси Линдерман: Kанадски Фејсбук дебакл
9. август, 2023.
Прикажи све

Кинески медији: Вријеме је да се почну мировни преговори

САД и Кина, (Фото: The Japan Times)

Учешће специјалног представника кинеске владе за евроазијска питања Ли Хуија на консултацијама о Украјини у саудијском граду Џеда указује да је дошло време за интензивирање међународног дијалога за решавање украјинске кризе, пише „Глобал Тајмс“, позивајући се на мишљење кинеских стручњака.

САД и Кина, (Фото: The Japan Times)

„Састанак (о Украјини, у коме је Кина одбила да учествује), који је одржан у јуну у Копенхагену, водиле су Сједињене Америчке Државе и још пре почетка састанка су сугерисале да се Русија прогласи одговорном (за сукоб). Наравно, Кина се није сложила с тим“, рекао је кинески експерт Ћуи Хенг.„Док Запад диже буку око „могуће промене тона” Кине о украјинској кризи након учешћа специјалног представника Ли Хуија у консултацијама у Саудијској Арабији о мирном решењу кризе, стручњаци наглашавају да се став кинеске владе није променио. А учешће Кине само сведочи да је сазрело време за дијалог“, каже се у чланку.

Према мишљењу локалних политичких аналитичара, западна реторика „има за циљ да се створе несугласица између Пекинга и Москве“.

„Међутим, овог пута консултације у Саудијској Арабији су биле неутралније – могле смо чути мишљења различитих странака и да разменимо мишљења“, додао је он.

Како је појаснио Џанг Хунг, његов колега са Института за руске, источноевропске и централноазијске студије Кинеске академије друштвених наука, на скупу у Џеди могле су се уочити „промене у интонацији украјинске стране“. То указује да се ствара простора за преговоре, чиме је створена позитивна атмосфера за комуникацију“, рекао је он.

Извор: Спутњик.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *