Ескобарова подршка црногорској влади
11. новембра, 2021.
Шта је Достојевски писао о Србима?
12. новембра, 2021.
Прикажи све

Како је пропао покушај опозције да сруши владу Зорана Заева

Зоран Занев, (Фото: Бета)

Зоран Заев,
(Фото: Balkan Insight)

Покушај опозиционих странака да у Собрању Северне Македоније изгласају неповерење влади премијера Зорана Заева, чију окосницу чине СДСМ и ДУИ, није успео, јер се један од потписника иницијативе за смену владе предомислио и није дошао на седницу.

Посланик највеће македонске опозиционе странке ВМРО ДПМНЕ и њен потпредседник Александар Николовски је око 21.30 изјавио новинарима да посланици опозиционих партија напуштају Собрање и оптужио је власт да је погазила демократију и киднаповала посланика да не би могло да буде изгласано неповерење влади.

“Нажалост имамо још један дан који ће остати записан у црним странама македонске историје. У Македонији је погажена демократија. У Македонији је киднапован посланик”, рекао је Николовски.

Посланик ВМРО ДПМНЕ је рекао да је “од сада јасно да владајуће партије СДСМ и ДУИ заједно имају 59 посланика, да опозиција има 60 посланика и да је један посланик киднапован” и истакао да су “брзи ванредни парламетарни избори једино решење за политичку, безбедносну и здравствену кризу у којој се налази држава”.

Опозиционе партије су покушавале да обезбеде парламентарну већину јуче од 11.00, када је председник Собрања Северне Макдоније Талат Џафери започео седницу, да би је је убрзо напустио јер не жели да буде 61. глас опозиције за седницу о иницијативи са којим се не слаже и препустио председавање свом заменику из Бесе.

Иницијативу за гласање о поверењу поднео је 61 посланик македонских опозиционих партија ВМРО ДПМНЕ, Левице, Алијансе за Албанце и Алтернативе, као и Бесе која је још део владе, али пре почетка седнице један од посланика те партије Кастриот Реџепи је објавио да неће присуствовати седници. Парламент Северне Македоније има 120 посланика.

Седници парламента Северне Македоније о питању поверења влади Зорана Заева нису присуствовали посланици колације око његове странке СДСМ и албанске партије ДУИ Алија Ахметија.

Након што посланик Бесе није дошао на седницу парламента лидер те мање албанске партије Билал Касами је поднео пријаву полицији да је Реџепи нестао, што је Реџепи дематовао у видеу објављеним на друштвеним мрежама, али након тога је Касами изразио сумњу да је та изјава дата под присилом.

Координатор посланичке групе владајуће СДСМ Јован Митрески је после подне на конференцији за новинаре у Собрању рекао да је, према његовим информацијама, Кастриот Реџепи “био под притиском оних који оптужују за притиске” и истакао да ће постојећа парламентарна већина наставити да расте.

Он је рекао да је лидер ВМРО ДПМНЕ Христајан Мицкоски последњих дана “еуфорично пумпао неистине да има 61 посланика за неповерење влади”.

“Мицоски слагао народ. Нема нове већине у Собрању”, рекао је Митрески.

Према Пословнику Собрања, за иницијативу о поверењу влади мора да се гласа до поноћи истог дана у којем је седница започета. Председник парламента Џафери је рекао касно синоћ, након што је опозиција напустула зграду Собрања, да до 24.00 мора формално да затвори седницу.

 

Агенција Бета

Извор: Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *