Гувернер црногорске централне банке ускоро се бира само на конкурсу?
6. април, 2023.
Жан Пол Сартр: Шта је интелектуалац
6. април, 2023.
Прикажи све

Израел и Палестинци: Зашто је најава жртвовања животиње довела до сукоба у Јерусалиму

Заставе Палестине и Израела, (Фото: АБЦ)

Палестина и Израел, (Фото: АБЦ)

Израелске полиција ухапсила је око 350 верника Палестинаца после сукоба унутар џамије Ал Акса у Јерусалиму. Верници су се затворили у џамију после позива исламистичке групе Хамас да заштите верски објекат од наводних планова јеврејских екстремиста да жртвују козу у комплексу у којем се налази Ал Акса. Јевреји брдо на ком се налази овај комплекс називају Храмовна гора. Али зашто екстремисти желе да жртвују животињу, због чега у ово тренутку и на овом месту?

Зашто се жртвује коза?

Ритуал жртвовања потиче из јеврејске свете књиге, Торе. Према Тори, Јевреји су били робови у древном Египту и да би их ослободио, Бог је прошао кроз целу земљу како би убио прворођеног сина сваке египатске породице. Израелитима (Јеврејима) је наређено да убију козе и да на вратима крвљу те животиње нацртају знак, како би смрт мимоишла њихове домове.

Ово је било последње од „десет египатских зала“, након чега је фараон дозволио Јеврејима да напусте земљу – што је у религији познато као Егзодус. Након што су Израелци кренули у „обећану земљу“ – данашњи Израел, ритуал жртвовања коза би, према веровању, требало спроводити сваке године као подсетник на Егзодус.

Данас, међутим, врло мало верских група још увек спроводи овај ритуал.

Зашто овде?

Храмовна гора је најсветије место у јудаизму. То је место на коме су се налазила два библијска храма, а неке јеврејске групе желе да изграде и трећи тамо где се сада налази златна Купола на стени, такође у оквиру комплекса. Неки религиозни Јевреји инсистирају да ритуално жртвовање козе за празник Песах може да се обави само овде. Ал комплекс у којем се налази џамија Ал Акса је и треће најсветије место у исламу.

Према веровању, са тог места се пророк Мухамед уздигао ка рају. Иако су Јеврејима дозвољене посете, свим немуслиманима је забрањено да се моле на овом месту. Овај део Јерусалима је израелска војска освојила у Шестодневном рату 1967. После тога су се власти Израела и Јордана, званичног чувара Ал Аксе, договорили да Јеврејима буде дозвољен улазак у комплекс, али да не смеју да се моле.

Многи Палестинци се противе присуству посетилаца и наоружаних израелских војника на светом месту, а различите групе су обећале да ће штитити џамију.

Шта се сада дешава?

Сваке године, јеврејске екстремистичке групе лобирају да им се дозволи жртвовање коза на Храмовној гори уочи Песаха. Израелске власти су у прошлости хапсиле одређене појединце пре Пасхе како би спречиле било какав покушај. Ове године, Песах је почео 5. априла увече и завршава се у четвртак, 13. априла увече. То значи да се поклапа са муслиманским светим месецом Рамазаном, што додатно повећава напетости.

Ко стоји иза овога? Екстремистичка јеврејска група „Повратак на Гору“ посебно је повезана са покушајима жртвовања јарца испред џамије. ББЦ је прошле године интервјуисао Рафаела Мориса, једног од лидера групе и он је говорио о покушајима да се моли у џамији Ал Акса обучен као муслиман. За себе каже да је религиозни, ционистички Јеврејин.

„Верујем да Храмовна гора припада јеврејском народу, због онога што нам је Бог обећао у Библији“, рекао је он. „Мисија је да се поново освоји Храмовна гора“. Мориса је у понедељак ухапсила израелска полиција због сумње да је планирао ремећење јавног реда. Израелски медији јављају да покрет „Повратак на Гору“ нуди новчане награде људима који успеју да закољу козу у џамији или ухапшенима због покушаја да то ураде.

Извор: ББЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *