Што ће нам култура?
6. август, 2023.
Ма дигни руку, дигни обадве
7. август, 2023.
Прикажи све

Хоботница се жали да је скренута с европског пута

Хоботница има осам кракова. Сваким од њих муњевитом брзином граби плијен. Ако се нађе у опасности проспе око себе црно мастило.

Пише: Ранко Рајковић

Хоботница се одлично стопила са нашим досадашњим моделом правне државе. Kраци наше домаће Хоботнице могу се посматрати као краци, односно гране власти. Мастило наше Хоботнице може се описати нашим правосудним системом. Наша Хоботница је грабила плијен, а затим проспипала мастило у виду усвојених закона, судских  одлука, пресуда, правних поука којима је оправдавала и легализовала своју грабежљивост. До скоро је све текло по праву, правди и природим законима наше Хоботнице. Сада се наша Хоботница буни. Жали се да је скренута с европског пута.

Што јој се то дгодило? 

Током последње три године почело је обуздавање наше државне Хоботнице. Неки су јој краци блокирани, а неки јој се покушавају одсјећи.

Глава Хоботнице се увелико жали како унутрашњем тако и спољњем окружењу да јој се тим предузетим радњама угрожава природно станиште, стечени идентитет и статус историјски заштићене врсте.

Наша држава је 30 година заиста функционисала као резерват и природно станиште Хоботнице. Идентитетске црте Хоботнице су биле уграђене у нашу друштвену стварност и такозвани проевропски пут. Kојим год поводом се покушала обуздати грабежљивост државне Хоботнице, она је просипала црнило и сакривала се иза  проевропских путоказа.

Уз све то, сваки крак наше Хоботнице и свака пијавка на њеном краку позивали су се на претпоставке невиности, као да нијесу дио истог тијела и нервног система и као да им радње нијесу координисане из истог мозга.

Грабежљивца је готово немогуће било зауставити путем закона, јер су сви закони проистицали из мастила Хоботнице. И онда смо добили шифре по којима функционише организам Хоботнице. Добили смо податке о томе како одабирају и кога циљају краци Хоботнице, како га грабе својим пијавкама, привлаче и прождиру. Открили смо на који начин се Хоботница несметано и изобилно хранила у заштићеном државном подручју и како је око себе просипала црно мастило?

Детаљан опис Хоботнице и шифре по којима је функционисала добили смо у последњи час. Биолози и бентозоолози знају да еволуција хоботница напредује великом брзином. Хоботнице користе нова оруђа, граде склоништа. Имају изузетно развијен мозак и нервни систем. Добро је што смо брзу еволуцију наше Хоботнице за сада зауставили SKY апликацијом. Међутим морамо бити свјесни да је то само почетни, такорећи симболични успјех.

Искусни рибари ће вам рећи да се са хоботницом тешко изборити уколико је не извучете на суво. Нашу државну Хоботницу смо почели извлачити на суво. Зато се наша Хоботница жали да смо је одвојили од склоништа које је брижљиво градила и називала европским путем.

Kако ћемо препознати прави проевропски пут?

Kада елиминишемо нашу Хоботницу и када неполитички појединац, његова права, његови интереси и држава као природно, културно, цивилизацијско склониште свих грађана буду заштићени законима једнаким за све. Ти циљеви нам налажу да издржимо у борби  против Хоботнице и да се посветимо изградњи новог модела правне државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *