Да влада онај кога је изабрао народ, а не самозвани експерти
28. септембра, 2021.
На крају ће Вучић и Курти испасти „побједници“
28. септембра, 2021.
Прикажи све

Глобално и локално смањење наталитета и посљедице: Све нас је мање и све смо старији

Ковид није изазвао бејби-бум (Фото: НСПМ)

Супротно очекивањима да би карантин могао да изазове бејби-бум (јер би парови код куће могли да се „посвете будућем потомству“), КОВИД-19 је негативно утицао на ниво наталитета у великом дијелу Европе, САД-а и Азије.

Са негативним прираштајем се суочавају практично све развијене земље (Фото: „Данас)

Наиме, продужен локдаун отежао је самцима проналажење партнера, док је психолошко-економски притисак на запослене родитеље био огроман, па се повећала вјероватноћа да ће породице напустити или одгодити планове за ново дијете. Додатно, Ковид је појачао негативне ефекте постојећег економско-културолошког система који на известан начин кажњава жене (односно парове) са дјецом. Поред тога, вирус је дјеловао као социјално дивизиони фактор, не само физички раздвајајући људе, већ разоткривајући и проширивајући велике економске и политичке разлике (људи живе у различитим пандемијама, а они супер-богати ван ње).

Статистика

Посљедично, у Енглеској и Велсу број рођених пао је за 3,9% у 2020. и првом кварталу 2021; мјесечна стопа фертилитета у децембру 2020. и јануару 2021. пала је за чак 8,1%, односно 10,2%, на годишњем нивоу, са рекордним бројем абортуса.

Сличне поразне тенденције детектоване су у САД током 2020. – пад живорођених од 4%, што је негативни рекорд.

Наталитет у Италији пао је на најнижи ниво од уједињења 1861, што је заједно са великим бројем смртних случајева узрокованих Ковидом довело до пада популације еквивалентном величини Фиренце.

У исто вријеме, у Француској је број рођених пао на најнижи ниво од Другог свјетског рата, док је рекордно низак број живорођених забиљежен и у Јапану, Јужној Кореји, Кини, као и у многим другим државама.

Институт „Брукингс“ процјењује да 300 хиљада беба није рођено у САД-у као резултат економске несигурности повезане с пандемијом. Ово је повезано са фактором да одлука о рођењу дјетета зависи од оптимизма у погледу будућности, кога је тешко имати током глобалне пандемије. Индикативно је да је Аустралија забиљежила први пад становништва од 1918. због строжих граничних контрола повезаних са Ковидом, док је из истог разлога Канада одобрила статус сталног боравка за дупло мање подносилаца захтjева од таргетираног за 2020.

Глобална стопа фертилитета се преполовила (Фото: НСПМ)

Ипак, ова поразна статистика само представља убрзање вишедеценијског тренда који би могао да у потпуности реконфигурише глобалну економију, међународну равнотежу снага и наше интимне животе. Наиме, фактори који покрећу пад становништва постоје више деценија, а најважнији од њих је урбанизација.

Док је 1960. једна трећина човjечанства живјела у граду, данас је то скоро 60%. Пресељење у урбану средину мијења економске бенефите и трошкове везане за стварање великих породица. Много дјеце на фарми значи много радника за обављање посла, а у граду много уста за храњење, те је стога економски рационално имати мање дјеце. Живот жена у урбаној средини знатно је другачији од живота њихових мајки или бака које су живјеле на селу. Наиме, вјероватније да ће оне бити образоване и запослене, уз лако приступачна контрацептивна средства; уз то, првороткиње су данас старије, а тинејџерска трудноћа је драматично опала.

Глобални пад фертилитета

У 1950. жене су током свог живота имале просјечно 4,7 дјеце. Глобална стопа фертилитета се преполовила до данас, са пројекцијом даљег пада (на испод 1,7) до 2100. Као резултат тога, број људи на планети достићи ће врхунац од 9,7 милијарди око 2064, да би до краја вијека пао на 8,8 милијарди. Опадање стопе плодности (што постаје заиста глобално питање јер ће чак 183 земље имати стопу фертилитета испод тзв. „нивоа замјене“ од 2,1 – потребан број дјеце по жени да би се у одсуству миграција одржао непромијењен ниво становништва на средњи рок) нема никакве везе са бројем сперматозоида, већ се ради о повећаној еманципацији жена (што доводи до тога да се оне одлучују за мање дјеце).

Пад стопе плодности значи да би скоро свака земља до краја 21. вијека могла да забиљежи смањење броја становника, док ће њих чак 23 преполовити популацију. Државе ће такође драматично „остарити“, те ће практично исти број људи пунити 80 година колико ће их се и родити.

Зашто је наталитет драстично пао на Западу дјелимично се може правдати економским разлозима (због снажно повећаног финансијског оптерећења пореских обвезника у земљама са већ много пензионера). Дјелимично се пад може објаснити и социолошки: већина људи има сличан број дјеце као и њихови вршњаци. Постоји још један фактор: људи у богатим земљама имају мање дјеце него што кажу да желе. То сугерише да, када би људи имали број дјеце коју заиста желе, стопа фертилитета би била око стопе замјене.

Оно што се дешава за сада је да имиграција из земаља са нижим приходима са већим стопама плодности помаже богатим земљама Запада да успоставе популациону равнотежу, веома важну за функционисање тржишта рада.

Тако је у САД наталитет 2020. опао шесту узастопну годину (за чак 19% од 2007), док је стопа фертилитета (просечан број деце по жени) знатно испод „стопе замјене“ (тек на 1,6), али се раст укупне популације наставио. Исти показатељ је знатно неповољнији за Јапан (1,3) и Јужну Кореју (1,2).

Индикативно је да је стопа фертилитета у Индији пала на „фамозних“ 2,1. Четврта најмногољуднија држава свијета, Индонезија, већ је нешто испод тог магичног броја (2), као и Бангладеш и Бразил (са тек 1,7, односно 1,8).

Још увијек постоје многољудне земље са високим наталитетом, попут Пакистана (3,4) и Нигерије (5,1), али и оне су у великом паду у односу на шест деценија раније (када је тај индикатор био 6,6, односно 6,4) са фертилитетом који константно опада.

Стопе фертилитета 2020. године (Извор: Population Reference Bureau)

Пекинг је, у вези с с падом броја живорођених од чак 15% током 2020, већ маја ове године објавио да ће родитељима у Кини бити дозвољено да имају троје (умјесто двоје) дјеце.

Ситуација у Србији

Са историјског рекорда из 1952, када је у Војводини и Централној Србији рођено 152 хиљаде беба, брзо смо пали на испод сто хиљада крајем 1970-их (не рачунајући оне рођене у емиграцији, који се најчешће нису враћали кућама својих предака), да би се негативан тренд убрзао у наредним деценијама, а природни прираштај је прешао у негативну зону већ почетком 1990-их. У 2020. рођено је непуних 62 хиљаде дјеце, са наталитетом од око девет промила.

Тенденције у нашој земљи дио су шире стварности практично цијеле Источне Европе. Пројекције ЕУРОСТАТ-а указују да ће већина земаља Централне и Источне Европе чланица ЕУ до 2050. знатно смањити број становника: Румунија и Бугарска за чак 2,6, односно 1,3 милиона људи, Хрватска за 650 хиљада, Мађарска за 700 хиљада лица, Пољска за скоро три милиона. Такође, очекује се да толико економски хваљене балтичке државе наставе снажан већ тродеценијски пад популације. И подаци УН показују исту суморну слику.

Поред емиграције, проблем ових држава, па и Србије, може се објаснити и све мањом „заинтересованошћу“ жена за рађање са растом стандарда; наиме, „реал-социјализам“ је креирао случајну комбинацију жена образованих према западним узусима, које живе у релативно сиромашним економијама.

Свакако, Србија није изузетак јер је негативан природни прираштај проблем с којим се сучавају практично све развијене земље (која имиграцијом надокнађују потребну за углавном ниско квалификованим радницима, који раде послове које домицилно становништво неће), као и Источна Европа.

По пројекцијама Владимира Никитовића (2019), сарадника Института друштвених наука, српска популација ће у 2030. пасти на 6 милиона. Он наводи да ће се негативан популациони тренд након 2030, када би Србија требало да се прикључи ЕУ, благо успорити услед транзиције од нето емиграције ка нето имиграцији и благог пораста стопа рађања. По сценарију „оптимистична будућност“, који усаглашава стопу укупног фертилитета са циљевима дефинисаним у (официјелној) Стратегији подстицања рађања, пад броја живорођених у Србији до средине 21. вијека био би подношљив ако би заживјеле подстицајне мјере (-15% у односу на број 2018).

Стопа укупног фертилитета (просјечан број дјеце по жени у фертилном периоду) у Србији је око 1,5. Ковид је прекинуо позитивни тренд код држава некадашњег реал-социјализма (које су након 1990. имале изразито низак ниво ове стопе – чак и испод 1,3), гдје је дошло до пораста ове стопе (појава за коју такође постоје индиције да се дешавала у Србији). Иначе, пад стопе фертилитета је повезан са појавом одлагања рађања, која представља рационалан одговор на друштвено-економске импулсе и несигурности. Стога, не изненађује налаз који неспоран почетак појаве одлагања рађања у Србији повезује са сломом социјализма, што је слично процесима запаженим у другим пост-социјалистичким друштвима. Нпр. просечна старост мајке при рођењу дјетета између 1991. и 2020. порасла је са 25,9 на 30,1 година, што је ниже за пола године него у Словенији, Естонији и Хрватској, а скоро за годину од просјека за ЕУ.

Мјере које се спроводе

Генерално, богатије земље имају двије главне опције.

Могу се угледати на Јапан, који је покушао и само је дјелимично успио да ублажи пад наталитет различитим мјерама уз задржавање строгих ограничења у погледу миграција (чак и када недостатак младих људи успорава раст). У Јапану је наталитет порастао у неким деловима земље гдје су родитељи за свако дијете добијали новчане дотације без икаквих обавеза (један град у којем је дошло до пораста наталитета нуди новчане подстицаје који почињу од отприлике 940 долара за прво дијете, а иду до отприлике 9.400 долара за четврто).

Како ће се у будућности финансирати здравствена њега и пензиона давања? (Фото: Спутњик)

Међутим, Јапан и даље има један од најбржих падова становништва на свијету. Дозвољено је више страних радника, али гастарбајтери обично немају могућност да постану стални становници Јапана, или чак да доведу своје породице са собом.

Алтернативно, државе могу отворити своје границе за миграције из земаља са ниским приходима и високим фертилитетом (увоз радно способног становништва), што је већина од њих и радила. Шведска (која је комбиновала обје политике) настојала је да повећа наталитет увођењем бољег родитељског одсуства, бриге о дјеци коју пружа држава и јачих права на поновно запошљавање, тиме остваривши ограничен позитиван утицај на фертилитет (повећавши га са 1,7 на 1,9).

Избјегавајући да дозволе већи ниво имиграције, неке владе су покушале да субвенционишу третмане за плодност, нудећи бесплатну дневну његу и великодушно родитељско одсуство и плаћајући хиљаде долара новчаних грантова родитељима. Међутим, ове политике су биле релативно слабо ефикасне.

На примјер, родитељи у Јужној Кореји имају приступ универзалној бесплатној бризи о дјеци, субвенционисаном становању и мноштву новчаних бонуса који укључују мјесечни додатак од отприлике 90 долара за свако дијете млађе од 7 година (неки градови чак нуде и бесплатан паркинг). Јужна Кореја је потрошила око 120 милијарди долара између 2005. и 2018. за подстицање рађања дјеце, али је наталитет наставио да опада.

Сингапур је 1987. након драматичног пада фертилитета почео да нуди субвенције за бригу о дјеци, издашније политике породиљског одсуства и стипендије за нове родитеље које данас износе 7.330 долара по беби. Ипак, то није преокренуло тренд: Сингапур тренутно има трећу најнижу стопу плодности у свијету (1,3).

Руска влада охрабрује људе да имају велике породице нудећи „матерински капитал“, једнократну уплату од отприлике 6.200 долара која се може потрошити на трошкове попут образовања или становања. Раније је та стипендија била доступна само породицама са двоје дјеце или више, али је 2020. најављено да ће сви нови родитељи постати подобни, већ су нешто раније уведене пореске олакшице за велике породице, а државно здравствено осигурање покрива трошкове вантјелесне оплодње за жене које имају проблема да затрудне.

Број породица које су одлучиле да имају двоје дјеце је растао, али је од 2017. наталитет поново почео да опада.

Како се суочити с новом реалношћу?

Тренд старења брине и економисте који очекују несташице радне снаге, поремећаје на тржишту некретнина и пад стопе штедње (старији би могли почети да масовно продају своју имовину ради издржавања у позној доби). Све то би могло успорити економски раст, а поред мањка појединих профила радника као и расположивог капитала, разлог је и додатно фискално напрезање усљед растућих трошкова пензиононог система и здравствене заштите. Наиме, болести повезане са старошћу су у порасту (рак, респираторне болести, дијабетес, болести срца, Алцхајмер) и веома су скупе за лијечење.

У сваком случају, биће потребне фундаменталне друштвене промене како би се свијет прилагодио све мањем броју порески и економски продуктивног становништва, као и све већем броју старијих људи којима су потребне пензије и социјална заштита. Наиме, док је 1960-их на сваког пензионисаног било шест радно способних, данас је однос три према један, а до 2035. биће два према један. Како ће се у будућности финансирати здравствена њега и пензиона давања у систему који функционише попут проточног бојлера, у практично свакој земљи свијета намеће се као логично питање. Наиме, не постоји пензиони или здравствени фонд који може финансирати те издатке фактички нигдје у свијету; већ само нешто што се тако зове. У суштини, све се своди се на то да се из текућих буџетских прихода финансирају ових издаци.

Глобална стопа фертилитета (Извор: BBC)

И прије пандемије широм већег дијела глобалног сјевера стопа фертилитета деценијама је била испод стопе замјене; да није имигранткиња становништво скоро сваке богате земље на свијету би се одавно смањивало. Јасно је да се већи део свијта, не рачунајући Африку, суочава са демографским изазовом који ће промијенити начин на који живимо. Чини се да ће имиграција, односно расподјела радно способног становништва постати још важнија политичко-дебатна тема, која ће у значајној мјери опредјељивати потенцијални напредак многих држава, па и човјечанства.Неки од експерата упућених у тематику кажу да морамо научити да обуздамо своју опсесију привредним растом, и посебно конзумеризмом. Аутори сличних погледа потенцирају да нас капитализам охрабрује да о себи размишљамо као о индивудуама са партикуларним интересима одвојеним од судбине друштва, те да је сама његова идеолошка трајекторија (нпр. инсистирање на појединачном, себичном интересу) повезана са ниском плодношћу.

Питање повезано са очекиваним падом популације је и еколошка одрживост. Поједини аналитичари се надају да ће свијет постати зеленији, здравији и просперитетнији, са мање уста за исхрану и мање људи који ће трошити наше ограничене природне ресурсе. Хипотетички, мањи број становника смањио би емисију угљен-диоксида, као и крчење шума за пољопривредно земљиште, али би то би било тачно само за обрнуту старосну структуру. Наиме, до 2100. број људи старијих од 65 година ће премашити број млађих од двадесет година за невјероватних 670 милиона.

Горан Николић

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *