Банкарство преко видео позива користи све више грађана
8. децембар, 2023.
Локални избори 2023: Драматургија Вучићевих опсена
10. децембар, 2023.
Прикажи све

Гардијан: огроман број анонимних миграната сахрањен широм ЕУ у необележеним гробовима

(Фото EPA-EFE/Adriel Perdomo)

ЛОНДОН – Избеглице и мигранти бивају сахрањивани у необележеним гробовима широм Европске уније – у размерама које су у мирнодопским условина без преседана, пише данас британски Гардијан, према чијим налазима је најмање 1.015 мушкараца, жена и деце умрлих претходне деценије на европским границама – сахрањено а да претходно није идентификовано. Њихови посмртни остаци леже у јасно уочљивим, често необележеним гробовима дуж граница држава чланица.

(Фото EPA-EFE/Adriel Perdomo)

Примери: грубо бело камење зарасло у коров на гробљу Сидиро у Грчкој; склепани дрвени крстови на оствру Лампедуза у Италији; безличне надгробне плоче само са натписом „господин Икс” на северу Француске; плоче са натписом „НН” у Пољској и Хрватској.

На шпанском острву Гран Канарија, на једном гробу је исписано: „Брод с мигрантима број 4”, уз датум 25.9.2022, јавља Бета.

Европски парламент је 2021. усвојио резолуцију којом позива да се изврши идентификација умрлих на миграционим рутама и указује на потребу за постојањем координисане базе података о тим људима.

Међутим, широм европских земаља ово питање није регулисано, централизовани подаци не постоје, а нема ни јединственог начина поступања са телима умрлих миграната.

Радећи са форензичарима из Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) и другим истраживачима, невладиним организацијама и патолозима, Гардијан и један конзорцијум новинара први пут су сакупили податке о свим анонимним мигрантима који су умрли током протекле деценије на границама ЕУ.

Најмање 2.162 тела још није идентификовано.

Нека од ових тела гомилају се по мртвачницама, погребним заводима, чак и транспортним контејнерима.

Током обиласка 24 гробља и рада са разним истраживачима, екипа у којој је Гардијан пронашла је више од 1.000 безимених гробова.

Ово је, међутим, тек врх леденог брега, указује Гардијан и додаје да је више од 29.000 људи умрло на европским миграционим рутама током прошле деценије, а већина их се води као нестала.

Извор: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *