Светионик: Двеста година од почетка пловидбе првог Србина око свијета
1. април, 2023.
Ђоковић је опет најбољи на свијету: Меч због ког Србија није спавала
1. април, 2023.
Прикажи све

Фарид Закарија: Угрожена је наша супермоћ

Јуан и Долар, (Фото: Архива)

Долар је америчка супермоћ. Он представља економску и политичку песницу без премца. Путин и Си су на последњем састанку јасно указали да ће ударити на овај темељ

Јуан и Долар, (Фото: Архива)

Најзанимљивији исход тродневног сусрета између Владимира Путина и Сија Ђинпинга прошао је релативно непримећено у медијима. Описујући њихове разговоре, Путин је рекао: „Подржавамо коришћење кинеског јуана за финансијска намирења између Русије и земаља Азије, Африке и Латинске Америке“. Дакле, друга највећа светска економија и њен највећи извозник енергије активно раде да поткопају доминацију долара као стуба међународног финансијског система. Да ли ће успети?

Долар је америчка супермоћ. Он представља вашингтонску економску и политичку песницу без премца. Сједињене Америчке Државе могу да другим државама уводе санкције унилатерално, и да их тако практично искључују из великог дела светске економије. Осим тога, док слободно троши доларе, Вашингтон може бити сигуран да ће остатак света куповати његов дуг, углавном у облику благајничких записа (Treasury Bills или благајнички записи су инструменти краткорочног задуживања америчке владе за које гарантује Министарство финансија са роком доспећа од годину дана или мање; углавном се продају у апоенима од по хиљаду долара; прим. прев).

Опасне околности

Санкције уведене Русији због инвазије на Украјину комбиноване са све агресивнијим приступом Вашингтона према Кини створили су ретко опасан сплет околности у којима Русија и Кина убрзавају напоре да се удаље од долара. Њихове централне банке држе све мање својих резерви у доларима, и велики део трговине међу њима подмирује се јуанима. Осим тога оне, како је Путин истакао, улажу напоре да приволе и друге државе да им се придруже.

Бајденова администрација води економски рат против Русије изузетно ефикасно тиме што је изградила коалицију подршке Украјини у коју су укључене готово све богате светске економије. Ово чини да бекство из доларске трговине ка другим високо вредним и стабилним валутама, као што су евро, фунта или канадски долар, за Русију буде врло тежак задатак, јер је реч о земљама које су такође увеле санкције Русији.

Ово што је могло да доведе до оштријег разилажења са улогом долара била је одлука америчког председника Доналда Трампа из маја 2018. да се повуче из нуклеарног договора са Ираном и да уведе санкције [овој земљи]. Европска унија, која се снажно противила овом потезу, гледала је како услед доларске доминације Иран моментално бива искључен из великог дела светске економије, укључујући и са трговинским партнерима из Европе. Жан Клод Јункер, који је тада председавао Европском комисијом, предложио је јачање међународне позиције евра како би заштитио Европу од „себичног унилатерализма“. Комисија је изградила нацрт пута ка овом циљу.

То се није догодило; и даље опстају многе фундаменталне сумње око будућности самог евра. Доминација долара је чврсто утемељена, из много добрих разлога. Глобализованој економији потребна је јединствена економија за лаку и ефикасну размену. Долар је стабилан; можете да га купите и продате у било које време, и његову вредност великим делом одређује тржиште, а не расположење владе. То је разлог зашто кинеско настојање да прошири међународну улогу јуана није дало резултате. Иронично, уколико Си жели да изазове највећу могућу штету за САД, он ће морати да либерализује свој финансијски сектор, чиме би јуан претворио у истинског супарника долару, али и прихватио принципе тржишне економије и економске отворености који су у супротности са његовим унутарполитичким циљевима.

Алтернативе на видику

Радник броји новчанице америчког долара у мењачници у Бејруту, (Фото: Reuters)

Па ипак, вашингтонско коришћење долара као геополитичког оруђа током претходне деценије навело је многе важне земље да трагају за начинима да избегну судбину Русије. Удео долара у укупним резервама централних банака опао је са отприлике седамдесет одсто колико је чинио пре двадесет година на 60 одсто данас, а и даље постојано опада. Европљани и Кинези покушавају да изграде међународни систем плаћања изван система СВИФТ којим доминира долар. Саудијска Арабија кокетира са идејом да цену нафте исказује у јуанима. Индија већину своје нафте коју купује од Русије намирује у недоларским валутама.

Дигиталне валуте, које испитује већина држава, могле би да буду наредна алтернатива; у ствари, кинеска централна банка је направила једну такву валуту. Све ове алтернативе додају нове трошкове, али ако нас је претходних неколико година нечему научило, то је да су државе све спремније да трпе додатне трошкове како би постигле политичке циљеве.

Наставља се трагање за јединственом заменом за долар, али ње неће бити. Међутим може ли се десити да долар буде срушен са хиљаду малих убода? То делује као вероватнији сценарио. Аутор и инвеститор Рушир Шарма истиче: „Сада, по први пут у живом сећању, имамо међународну финансијску кризу у којој долар слаби уместо да јача. Питам се да ли је ово наговештај ствари које пристижу.“

Уколико јесте, Американци би требало да буду забринути. Писао сам прошле недеље о лошој геополитичкој навици коју је Вашингтон развио због свог униполарног статуса без правих такмаца. Овај приступ још више важи у економији. Амерички политичари су се навикли на трошење без икаквих брига о дефициту – јавни дуг се готово упетостручио, са отприлике 6,5 билиона долара пре двадесет година на 31,5 билиона данас. Федералне резерве разрешиле су низ финансијских крахова масивним увећањем свог биланса стања, и то дванаестоструко, са око 730 милијарди пре двадесет година на око 8,7 билиона данас. Све ово функционише захваљујући јединственом статусу долара. Уколико он нестане, Америка ће се суочити са изазовом са каквим се никада раније није суочила.

Фарид Закарија је колумниста Вашингтон поста и аутор познате емисије на Си-Ен-Ен-у.

Фарид Закарија

Извор: The Washington Post

Превод: Нови Стандард

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *