За вријеме тифуса, људи су се отимали да се вакцинишу
24. септембра, 2021.
Преминуо Славко Крстајић
24. септембра, 2021.
Прикажи све

Док Курти малтретира Србе, његова супруга у Београду промовише књигу

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге.

Реч је о књизи Идеја слободе и самоопредељење Рите Аугестад Кнудсен, супруге косовског премијера Аљбина Куртија, а тим поводом Хелсиншки одбор за људска права, који је превео књигу на српски језик, организовао је и разговор о теми самоопредељења.

Ауторка, која се путем Зума укључила на конференцију, захвалила је организатору на преводу и организовању разговора о теми права на самоопредељење.

У разговору су, поред Соње Бисерко, учествовали директор Форума за етничке односе Душан Јањић, професор Факултета политичких наука у Београду Драган Ђукановић.

Албин Курти са женом, Ритом Аугестад, (Фото: Србијаданас)

Посредством интернета су се у разговор укључили директор Косовског института за истраживања и развој (КИПРЕД) др Љуљзим Пеци, професор Факултета политичких наука у Сарајеву Нерзук Ћурак, професор Правног факултета у Подгорици Срђан Дармановић.

Ауторка је, између осталог, рекла како очекује да ће се концепт самоопредељења, чије се значење и концепт мењају, вратити у међународну политику.

Књига, између осталог, како пише у уводу, говори о томе како су се значајне изјаве у 20. и почетком 21. века о теми самоопредељења одражавале на борбу која се водила око међународног значења слободе и биле њен део, преноси Тањуг.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *