Доминго након седам година поново у Београду
3. септембра, 2021.
Добродошао достојни, опрости недостојнима
4. септембра, 2021.
Прикажи све

Дијалог је пут ка бољем разумијевању оног другог

 

Пред Богом су сви људи и потпуно је нормално да они различито размишљају или исповједају другачију вјеру, а дијалог је пут ка бољем разумијевању и прихватању оног другог. Али не такав дијалог који би наметнуо другоме наш став, него такав да управо другог прихватимо.
Порука је ово са међурелигијске конференције у организацији Јеврејске заједнице у Црној Гори поводом Дана јеврејске културе. У овој конференцији су учествовали протојереј ставрофор Гојко Перовић испред Српске православне цркве, имам Енес Буџевић испред Исламске заједнице, и гост-домаћин рабин Елиезер Папо.
Теме су биле односи сваке од ових конфесија према дијалогу и односу према другим вјероисповјестима, али питање секуларизма у данашња времена.
Саговорници су се усагласили да сви људи потичу од једног човјека и да су сви упућени једни на друге, због чега нам је потребно да више слушамо и разговарамо једни са другима.

Рабин Елиезер Папо рекао је да је нормално да постоје ентитети који не треба да се мијешају, него да постоје независно. Он је посебно подвукао као важну слободу воље.
– Бог интервенише само онда када неко покушава ограничити ту слободу, када људи покушају да они буду они који ће наметати правила – рекао је Папо.

Отац Гојко Перовић поручио је да је срж сваке вјероисповјести да „у брату видимо Бога и да без тога не постоји никаква теологија.
– Имамо исте почетке, исте муке и проблеме. Зато морамо бити блиски једни са другима – истакао је Перовић.
Говорећи о тешким временима, Перовић је рекао да Бог увијек изњедри судију, али „не оног из Вишег суда, него личност попут Обилића у српској историји“.
– Правог вјерника не можете ставити у ове политичке оквире, у ова дневнополитичка дешавања – казао је он.

Изидир Лукић, замјеник жупника конкатедрале у Подгорици, позвао је на поштивање једни других, упознавање културе и обичаја суграђана у Црној Гори.
– Бог никада није оставио свој народ до дана данашњег. Свако се спашава својом вјером и вјером у свога Бога – рекао је он.
Говорећи о секуларизму, он је казао да „кад год су се мијешале држава и Црква, дошло је мрачно доба“.

Имам Енес Буџевић рекао је да сви морамо различито мислити, а да је суштина да се међусобно познајемо и да је прва адреса дијалог.
– Ако не познајемо нормативе других, ту се појављују митови као коров да мрзимо другог и оцрмимо га. Дијалог дезинфикује тај коров – рекао је Буџевић.
Говорећи о исламу у Црној Гору, он истиче да увијек подсјећа да његова намјера није да шири ислам међу хришћанима, него међу муслиманима.
– У Курану се каже нека сљедбеници јеванђеља суде по ономе што је Бог објавио у њему. Нека суде следбеници Торе суде по ономе што је Бог објавио у њему. Дакле, кроз дијалог разбијамо предрасуде – рекао је Буџевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *