Како министар Хабек жели да спаси немачку привреду
5. новембра, 2023.
Како је освајање Америке у Европу донијело мало ледено доба?
5. новембра, 2023.
Прикажи све

Дигитална економија у Југоисточној Азији расте дупло брже од „обичне“

Дигитална економија, (Фото: Information Age)

Дигитална економија у земљама Југоисточне Азије, од области електронске трговине до онлајн медија, требало би да ове године достигне вредност 218 милијарди америчких долара, показују најновије процене у заједничком извештају компанија Google, Temasek и Bain & Company

Дигитална економија, (Фото: Information Age)

То би био скок за 11 одсто у односу на претходну годину, упркос претежно негативним глобалним макроекономским трендовима, пренео је портал CNBC..

Југоисточна Азија је у дигиталном пословању била један од најотпорнијих региона на свету, па је и поверење потрошача почело да се опоравља брже од осталих, већ од друге половине 2023. године.

Годишњи извештај анализира пет главних сектора дигиталне економије југоисточне Азије: е-трговину, путовања, храну и доставу хране, онлајн медије, као и дигиталне финансијске услуге.

Извештај је такође открио да се очекује да ће приход у онлајн сегменту ове године достићи 100 милијарди долара, што ће бити скоро дупло брже од раста не-дигиталне привреде у региону.

То је, како се додаје, зато што компаније мењају фокус са раста по сваку цену на профитабилност, у покушају да изграде „здрава“ предузећа.

Извештај је покривао шест великих економија: Индонезију, Малезију, Филипине, Сингапур, Тајланд и Вијетнам. Није се бавио становништвом Брунеја, Камбоџе, Лаоса, Мјанмара, Источног Тимора и Папуе Нове Гвинеје.

Који сектори покрећу раст?

У извештају се наводи да се платформе за е-трговину више фокусирају на ангажовање корисника високе вредности, повећање обима трансакција, као и на тражење токова прихода, као што су услуге оглашавања и испоруке како би подстакле дугорочни раст.

Процењује се да ће бруто вредност трансакција сектора достићи 186 милијарди долара у 2025. години, у односу на 139 милијарди долара у 2023. године.

Како потрошачи и мала предузећа са недовољно финансијских средстава учествују у дигиталној економији, потражња потрошача је покренула дигитално позајмљивање – за које се у извештају каже да чини већину прихода од дигиталних финансијских услуга у вредности од 30 милијарди долара.

Очекује се да ће Сингапур бити највеће тржиште такозваних дигиталних зајмова (дигитал лендинг маркет, процес давања кредита путем онлајн платформи, заобилази традиционалне посреднике попут банака) у региону до 2030. године

Захваљујући опоравку након пандемије, сектори онлајн путовања и транспорта су на путу да достигну нивое пре пандемије до 2024. године, наводи се у извештају.

Упркос повратку личној вечери и смањењу промоција, приход од доставе хране – који спада у сектор транспорта, достигао је 800 милиона долара у 2023. години, скочивши за 60 одсто, у односу на пре годину дана.

Тајланд доживљава значајан замах где су онлајн путовања главни покретач раста у 2023. години, са растом од 85 одсто на годишњем нивоу.

Чедомир Савковић

Извор: Нова Економија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *