Кривокапић: Речено ми је да, ако не дођем у Београд, Јоаникије неће бити изабран за митрополита
17. августа, 2021.
Дипломате позивају на смиривање тензија
19. августа, 2021.
Прикажи све

Делта сој регистрован у Црној Гори

У Црној Гори потврђено је присуство делта соја, саопштено је данас из Инситута за јавно здравље (ИЈЗ).

„Након прошлонедјељне посјете експертског тима Института ‘Роберт Kох’ из Берлина, када је спроведена обука особља у ИЈЗЦГ за спровођење секвенцирања генома, прелиминарно је утврђено постојање делта соја коронавируса“, пише у саопштењу.

Сумња је потврђена по пристизању резултата из Европског центра за превенцију и контролу болести, ком су послати узорци из Црне Горе, у оквиру Програма помоћи земљама Западног Балкана у секвенцирању генома патогена.

„Очекивали смо детекцију делта соја у Црној Гори већ дужи период и упозоравали јавност на могућност његовог присуства. Такође, наши епидемиолози су указивали на то да ће делта сој апсолутно пратити образац понашања као и у свим земљама у којима је већ неко вријеме присутан. Дакле, да ће постати доминантан јер се врло лако преноси“, појашњавају из ИЈЗ.

Делта сој се први пут појавио у Индији у октобру 2020. године, док је у јуну ове године у Великој Британији 90 одсто обољелих било заражено овим сојем.

„Kада је ријеч о региону, делта сој је први пут регистрован у Републици Хрватској 28. јуна, затим у Републици Сјеверној Македонији, потом у Републици Kосово 29. јуна и након тога у Босни и Херцеговини и у Србији 1. јула. 2021. године“, пише у саопштењу.

Разлика у односу на претходне варијанте корона вируса, преноси „Дан“, је у томе што се делта сој много лаксе преноси, па самим тим изазива инфекцију код већег броја људи.

„Једна особа може заразити пет до осам других особа. Оно што је такође важно нагласити јесте да делта сој показује нешто већу отпорност према вакцинама у односу на остале сојеве. Зато, користимо прилику да још једном подсјетимо грађане на важност вакцинације, одговорност и поштовање мјера јер само тако можемо заштити себе и друге“, кажу из ИЈЗ.

Фото: ИЈЗ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *