Европској унији пријети опасан феномен
19. октобра, 2021.
Нобелова награда за књижевност Мегалополиса
19. октобра, 2021.
Прикажи све

Дамјановић помаже уклањање трагова

Интернет база Централног регистара привредних субјеката (ЦРПС) – Управе прихода и царина Црне Горе више не садржи податке о бившим овлашћеним лицима, извршним директорима и оснивачима компанија регистрованих на територији Црне Горе. Ради се о подацима који су били доступни јавности на увид до прије неколико дана на сајту ЦРПС-а – „http://www.pretraga.crps.me:8083/“, саопштила је за „Дан“ јуче Мрежа за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА.

На сајту ЦРПС доскоро била и опција “Све промјене”, које сад нема, (Фото: Лупа)

“Приликом претраге података о одређеним компанијама, које су биле у власништву бивших и актуелних државних функционера, на сајту ЦРПС затекла нас је неугодна ситуација да тих података више нема. Истраживачки новинари годинама прате податке са сајта ЦРПС и брисање података о бившим овлашћеним лицима, извршним директорима и оснивачима компанија регистрованих у Црној Гори удар је на истраживачко новинарство и уопште слободан приступ информацијама. Умјесто да су ти подаци И даље доступни као и у претходним годинама, они се сада морају тражити кроз захтјеве о слободном приступу информацијама, на основу којих се добијају анонимизирани подаци помоћу којих не може да се утврди идентитет ниједне особе, која је овлашћени заступник, извршни директор и/или оснивач привредног друштва – саопшено је јуче за „Дан“ из мреже ЛУПА.

Истраживачки новинари контактирали су јуче за објашњење Управу прихода и царина Црне Горе, на чијем је челу вршилац дужности извршног директора Александар Дамјановић. У одговору тог државног органа објашњено је да су подаци склоњени са сајта након извршене ревизије Државне ревизорске институције (ДРИ).

“У одговору који смо добили из Управе прихода и царина Црне Горе помиње се такозвана „заштита“ трећих лица од нетачних података, што је врло танко објашњење брисања великог броја тачних јавних података, који не смију бити скривани од јавности. Из Управе прихода и царина саопштено је: „имајући у виду да је извршена ревизија ефикасности од стране Државне ревизорске институције, и да је истом утврђено да хронолошко вођење евиденције (прије 2013. године) овог органа није у довољној мјери ефикасно па да самим тим недостају поједини архивски подаци, овај орган је онемогућио увид у архивске податке докле база не буде комплетирана у погледу свих података од почетка вођења електронске базе података (од 2002. године), како се трећа лица и јавност не би доводили у заблуду и докле се јавност не буде могла поуздати у тачност свих унијетих података“, наводе из мреже ЛУПА да им је одговорено из Управе прихода и царина Црне Горе. Додају да је проблематично и то што се у одговорима надлежних помиње реченица: „Привредни суд ће покренути поступак судске ликвидације сходно одредбама Закона о привредним друштвима, па сходно препорукама Државне ревизорске институције, хронолошки подаци и неће бити неопходни“.

 

Сајт ЦРПС-а сад, (Фото: Лупа)

“Једно је јасно – хронолошки подаци морају бити евидентирани и неопходни су ако држава хоће да поштује владавину права, а све у циљу борбе против корупције и организованог криминала. Уколико се то не поштује, Црна Гора није ништа боља од офшор дестинација на којима су поједини наши државници скривали и и даље скривају офшор компаније. Мрежа ЛУПА је током свог вишегодишњег рада објавила бројне информације и истраживања помоћу података из онлајн базе ЦРПС. То је сада онемогућено. Поставља се питање коме одговара скривање података, посебно кад се зна да актуелна Влада промовише своју транспарентност и слободан приступ информацијама. У сваком случају, мрежа ЛУПА ће се енергично супротставити даљем урушавању приступа информацијама у Црној Гори и тражити подршку од медијских посленика и НВО сектора, али и међународне заједнице, како ова напрасна одлука Управе прихода и царина и ДРИ не би остала на снази и како би доскора јавни подаци поново били објављени на сајту ЦРПС – закључено је из мреже ЛУПА. Та невладина организација је са колегама из Грађанске алијансе (ГА) реаговала и у марту 2018. године, када је тадашњи министар финансија Дарко Радуновић позван да омогући заинтересованим грађанима, невладиним организацијама и медијима да ефикасно и несметано контролишу рад јавних функционера и њихову имовину. И тада је детектован озбиљан проблем, да су од почетка те године заинтересовани грађани, невладина удружења и медији онемогућени да из ЦРПС-а добијају податке о привредним друштвима који садрже и личне податке (матичне бројеве, адресу, датум рођења) овлашћених лица, извршних директора и оснивача.

Владимир Оташевић

Извор: Лупа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *