Мора да Баба Марта пише Мандине бајке, али ко их илуструје!?
1. март, 2023.
Саопштење Покрета за одбрану Косова и Метохије: Или Вучић – или Косово и Метохија
1. март, 2023.
Прикажи све

Богдановић открио шта пише у мапи пута о којој се расправљало у Бриселу

Брисање спрског Косова, (Фото: AP Photo)

Горан Богдановић, бивши министар за KиМ, за Н1 је рекао да је имао увид у мапу пута за имплементацију споразума о Kосову о ком се јуче расправљало у Бриселу. „Синоћ сам добио ту мапу пута или боље речено анексе споразума о путу нормализације између Kосова и Србије – она садржи осам чланова где се јасно и децидно говори о роковима за испуњавање одређених обавеза које су прихваћене споразумом“, рекао је Богдановић. Из документа произилази да за имплементацију договореног, када се потпише споразум, имамо рок од 150 дана, објаснио је он.

© AP Photo/Darko Vojinovic

Богдановић је прочитао у чланове анекса у скраћеној верзији коју је превео са енглеског:

У 1. члану каже се да је анекс саставни део овог уговора.

У 2. члану описује се редослед догађаја за спровођење споразума. Ови догађаји произилазе из обавеза странака наведених у члановима 1, 4 ,7, 8, 9 и 10 основног споразума. Сви остали споразуми ступају на снагу потписивањем основног споразума – значи 2,3, 5 и 11 ступа на снагу одмах по потписивању основног споразума.

3. члан каже – најкасније 15 дана након потписивања споразума менаџерски тим ће представити први нацрт статута како би се обезнедио одговарајући ниво самоуправљања за српску заједницу на Kосову, за преговоре о статуту уз посредовање ЕУ.

Члан 4. који каже да ће након представљања нацрта статута и отпочињања преговора о њему, стране омогућити да одмах ступи на снагу а подразумева под А – признаје диплома, таблица, пасоша, царинских печата и под Б размену сталних мисија.

Члан 5. где се каже да се стране обавезују да ће преговоре завршити о договореном статуту, а најкасније до рока договореног у члану 8 (од 150 дана) и да ће Влада Kосова потврдити и донети уредбу и обезбедити правну одрживост статута.

Члан 6. – најкасније 30 дана од потписивања споразума стране ће формирати заједничку комисију која би требало да врши надзор на импелементацијом споразума под надозором ЕУ.

Члан 7. – у року од 30 дана од формирања комсије, Kосово ће озваничити статус Српске православне цркве и започеће унутрашњу процедуру за заштиту културне баштине. „Јако ме брине члан овог анекса“, рекао је Богдановић и додао да види да се ниједан од представника СПЦ не оглашава о споразуму.

Члан 8. – у року од 150 дана након потписивања споразума ЕУ ће са осталим донаторима организовати конференцију на високом нивоу за усвајање посебног пакета за финансијску подршку и инвестиције. Kонференција се неће реализовати док ЕУ не процени да све одредбе споразума нису испуњене.

Богдановић је истакао да се сада воде разговори баш о одредбама које је изнео и да се главна копља ломе управо на њему, будући да су Kурти и Вучић и раније изјавили да прихватају европски предлог, а и сам високи представник Борел је рекао да се о споразму неће водити разговори јер су се обе стране сагласиле.

Он наводи да овај анекс, односно мапа пута, није усвојена и да се о њој разговарало у Бриселу, те да га нису прихватиле ниједна ни друга страна.

Не зна се, како додаје, ко није желео да дође до прихватања анекса, али је сигурно да за имплементацију договореног, када се поптише споразум имамо рок од 150 дана.

„По овом папиру до ког сам дошао рок за имплементацију споразума је 150 дана од потписивања споразума“, истакао је он и додао да рокови још не теку и чека се да се споразум потпише.

У међувремену ће се, како каже, водити шатл дипломатија да до тога дође.

Да ли су реални рокови?

На питање да ли су реални рокови које прочитао, каже да је ситуација на терену таква, имајући у виду било какав статут ЗСО или било који начин да се она оснује, да тренутно нема локалних самоуправа Срба на северу Kосова, а у ствари градоначелници и општине треба да учествују у тој причи.

„Питање колико су реални рокови зависи од воље преговарача. Није децидно назначено да ће ЗСО бити формирана за 15 или 30 дана, остављен је рок до 150 дана, то се каже у члану осам анекса“, додао је.

На питање да ли ће, ако се буде постигао договор, Срби изаћи на локалне изборе у априлу, одговара да мислим да је то главни циљ да би се до 15. марта знало да ли се прихвата и да ли ће се потписати мапа пута, да би Срби почетком априла, када су заказани избори одлучили да на њима учествују. Ако не буду учествовали на локалним изборима, ништа неће бити ни од статута нити од ЗСО.

„Све иде у правцу да се убрза процес да би Срби изашли на изборе и вратили се у косовске институције“, додао је и нагласио да верујем да ће се то и догодити крајем марта.

„ЗСО служи да прикрије све лажи и обмане око споразума“

О самом споразуму, Богдановић каже да је он апсолутно неприхватљив за Србе на KиМ и државу Србију, као и да је сам Вучић изјављивао да папир, који је прво објављен у Албаниан посту и неким нашим новинама – да је апсолутно неприхватљив, али да ће се борити да га поправи. „Сведоци смо јучерашњег дана да тај папир ни за јоту није поправљен и да је индиректно прихваћена независност KиМ“, каже Богдановић.

„Овакав споразум ништа добро не може допринети заједници Срба на KиМ, као што не може да допринесе ни ЗСО која последњих месеци се често појављује у медијима где разни плаћени аналитичари и тв са националним фреквенцијама воде пропаганду да је то спасоносно за српску заједницу на KиМ. „Управо супротно – ЗСО служи да прикрије све лажи и обмане везано око споразума“.

Формирање ЗСО би, како објашњава, значило потпуни прелазак оних институција које делују под системом Србије – а то су здравство и просвета и где би се заокружио процес интеграције српске заједнице у косовски систем. „Нико не води рачуна шта ће бити с тим људима, ко ће примати плату, како ће функционисати социјално и здравствено осигурање“, истакао је Богдановић.

Извор: n1info.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *