Никола Варагић: Опозиција крупном капиталу
14. октобра, 2021.
Летећи циркус Краља Ибија
14. октобра, 2021.
Прикажи све

Американци све масовније “исповиједају” марксистичке ставове

Маркс и америчка застава, (Фото: sveosrpskoj.com)

Изненађујуће, али истинито: све више Американаца „исповиједа“ марксистичке ставове, објавио је The Washington Times.

Миленијалци су посебно заинтересовани за марксизам. Све их је више који су противници приватне својине и традиционалног морала. Међутим, не желе да их називају „марксистима“.

Центар Хришћанског универзитета у Аризони за културна истраживања испитао је 2.000 одраслих Американаца. Испоставило се да више од 33 одсто њих „одобрава догме марксистичке теорије, укључујући и оне везане за расизам и тражење Бога“.

Све их је више који су противници приватне својине и традиционалног морала (Фото: Fakti.org)

Истраживач Џорџ Барна, оснивач центра и директор истраживања, истакао је да је 10 одсто Американаца усвојило марксистичку идеологију и да се сада ослања на њу у својим свакодневним одлукама.

Истовремено, само 1 одсто Американаца отворено проглашава марксизам за свој поглед на свијет.

Занимљиво је да је анкета YouGov из октобра 2020. показала да 26 одсто Американаца подржава „постепено разбијање капиталистичког система у корист социјалистичког“.

Центар за културна истраживања је утврдио да се 27 одсто испитаника слаже да приватна својина доприноси економској неправди, а да 23 одсто вјерује да је штетна по друштво.

Чак 41 одсто испитаника слаже се са тврдњом: „Бијелци користе расу за ‘гурање’ својих економских и политичких интереса на штету обојених.“

„Ово је политички помак без преседана у америчкој историји. Видјели смо неке знаке распламсавања социјализма у 20. вијеку, али сада вјерујем да је ово преломни тренутак “, рекао је Мансил, професор политичких наука на Хришћанском универзитету у Аризони.

У Галуповој анкети из 2018. која је од Американаца тражила да дефинишу социјализам, 17 одсто је одговорило да је то „национализација средстава за производњу“.

Извор: sveosrpskoj.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *