Политичка декларација или конкретна иницијатива?
16. децембра, 2021.
Владика Николај о Његошу, (1. дио)
17. децембра, 2021.
Прикажи све

Амерички инвеститори страхују од корупције у Црној Гори

Џуди Ранке, (Фото: 2BS Forum)

Џуди Ранке,
(Фото: 2BS Forum)

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава (САД) у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке (Judy Rising Reinke) саопштила је да су јој амерички инвеститори пренијели страховања од корупције у црногорском систему због чега изостају улагања.

„Редовно разговарам са америчким инвеститорима и помињу нетранспарентност јавних набавки, поблематизују валидност јавних уговора, плаше се одређене врсте корупције, и вршења непримјереног утицаја. Практично, не вјерују систему“, саопштила је амбасадорка Рајнке током гала вечере Америчке привредне коморе у Црној Гори.

Рајнке је оцијенила да Влада зна одговор на те проблеме, односно да мора радити на враћању повјерења бизнис заједници и елиминисати политика приликом одлучивања.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар је поручио да је неопходно продубити економске односе Црне Горе и Америке, јер ће на тај начин бити унапријеђен и животни стандард. Изасаланик Ескобар, који се на вечеру Америчке привредне коморе укључио путем видео линка, поручио је да снажнијии економски односи са Сједињеним државама побољшати позицију Црне Горе на путу ка Европској Унији.

И предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић је констатовао да је веза између Црне Горе и Сједињених Држава јака и да се очекују инвеститори из САД, те додао “да се на овим просторима дешава ендемска корупција”.

Приликом новембарске посјете Црној Гори Ескобар током састанка са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем нагласио је забринутост Сједињених Држава због „укоријењене корупције у земљи“ и подстакао Црну Гору да настави да игра конструктивну улогу у рјешавању регионалних изазова.

Извор: Радио Слободна Европа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *