Србија на европским тржиштима дроге и проституције у 2021.
25. јануара, 2023.
Перојска химна пјевала се још од прије Првог српског устанка
26. јануара, 2023.
Прикажи све

Александар Живковић: Хроника најављене предаје 1.

Александар Живковић, (Фото: Стање ствари)

Како је до тога дошло, како КФОР све то „прати“ са стоичким миром, можда ће се одговор наћи у Скупштини Србије. Пропагандно таласање режима у Србији је такво, да се ретко ко од независних интелектуалаца усуђује да каже став који би доводио у питање владајући сценарио

Скупштина Србије, (Фото: Архива)

Другог фебруара председник Србије ће „свим посланицима одговарати на сва питања“ у Народној скупштини. Али, о чему ће заправо одлучивати народно представништво? Никакав документ у смислу скупшинске резолуције за сада се не помиње, можда га „најбољи студент у историји Правног факултета“ накнадно срочи? Чудновато би било да се Скупштина обавеже да ће „на основу Предлога високих посредника радити на његовој примени“, као што се председник већ обавезао. То би било још чудније у тренутној ситуацији у којој Шоле моли Куртија да прихвати план, а на ноге му долази и Лајчак. Приштина за сада није прихватила тзв. европски, немачко-француски план, а Скупштина Србије га већ ставља у процедуру!

Или ће се можда Скупштина Србије одредити према 128 етнички мотивисаних напада у јужној покрајини током 2022. године, или бар само о овим нападима на Бадњи дан, где су упуцана два дечака која су ишла по бадњаке (Стефан Стојановић и Милош Стојановић), или на Божић када је претучен Стефан Томић (18) јер се враћао из цркве са литургије.

Пребијање српских дечака се наставило у Сувом долу, а онда је дошло и до пуцњаве косовске специјалне полиције на Србе на северу Косова. Владина Канцеларија за Космет лаконски констатује да „косовски полицајци (према Споразуму) ту не би требало да се налазе“; не би требало, али налазе се и вршљају севером, тренутно и обесније него по јужним српским енклавама.

Како је до тога дошло, како КФОР све то „прати“ са стоичким миром, можда ће се одговор наћи у Скупштини Србије.

Пропагандно таласање режима у Србији је такво, да се ретко ко од независних интелектуалаца усуђује да каже став који би доводио у питање владајући сценарио. Када су неки политиколози уочили да је Вучићева прича о наводној претњи европским санкцијама шупља, јер Србија ништа није учинила на Косову што би оправдавало институционалну изолацију, јавио се амерички амбасадор Хил, који је потврдио уверљивост претње о европским санкцијама, повезујући их са неувођењем санкција Русији од стране Србије… Нису исто бабе и жабе, али се у пропаганди могу изједначити. Епилог: Хил је јуче у Србији био најцитиранији политичар.

Александар Живковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *