Гордијеве санкције
12. маја, 2022.
Нисмо ни осетили кад су нам извадили мозак
12. маја, 2022.
Прикажи све

Ако је ко заслужио орден СПЦ онда је то Здравко Кривокапић

Српска православна црква углавном одликује оне који јој дају доста пара, разне политичаре и тајкуне, као и руске званичнике… Ови три групације чине преко 90 одсто оних који су до сада добили неки од ордена СПЦ.

А ако је ко заслужио највеће признање од СПЦ, онда је то Здравко Кривокапић. Ријеч је о јединим црногорском премијеру у последњих 100 година који је декларисани вјерник, али и пуно више од тога, редовни посјетилац Цркве и промотер православних вредности.

Његова Влада је урадила нови Закон о слободи вјероисповијести, чиме су заштићене права СПЦ и спречена отимачина њене имовине. У време мандата његове владе, велика имовина је враћена Српској православној цркви. Урађен је и предлог Темељног уговора са СПЦ, али је патријаршија годину дана одбијала да га потпише, чекајући мањинску владу која то вероватно неће учинити.

Влада Здравка Кривокапића је обезбедила устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу, и долазак патријарха Порфирија у црногорску престоницу, упркос бројним безбедосним ризицима, као и ризику од пада саме Владе.

Здравко Кривокапић је сваки пут дочекао и испратио патријарха СПЦ како није никад, нити ће у будућности, иједан црногорски државник.

Да ништа није урадио од тога, довољно је, што се као премијер, није либио да се на улици појави у мајцама са хришћанским порукама, да скоро свакодневно посјети неки од вјерских објеката, да говори о вредностима светосавља.

Али ништа од тога није довољно да му данашњи врх СПЦ ода признање, јер тај врх је под потпуном контролом предсједника Србије, и морам да признам да бих и сам користио назив „Црква Србије“ да то већ не чине црногорски антихристи.

Огромна штета се таквом црквеном политиком чини не само Српској цркви, већ и српском народу у цјелости, а посебно Србима у Црној Гори.

Молимо се да се овако наопако стање ствари у патријаршији исправи, да наша света Црква опет постане само своја, српска и Божја.

Извор: Донко Ракочевић/Фејсбук

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.