У чанак може свака чорба, али је плитак и лако се проспе
4. септембра, 2021.
Фокс њуз: Мејлови доказују везу Била Гејтса и кинеских власти
4. септембра, 2021.
Прикажи све

Захарова: Авганистан открио неспособност НАТО-а

Фото: Марија Захарова (Фејсбук)

Ситуација у Авганистану јасно је показала да ни НАТО ни Сједињене Америчке Државе нису способни да ефикасно планирају и координишу своје акције, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Штавише, САД су се показале као потпуно некомпетентне као водећа сила. А снимци самоуништавања ‘непобједиве машине’ који су обишли цио свијет, убједљивије од свих војних прорачуна показују апсолутну неспособност НАТО-а као војно-политичког блока који претендује на водећу улогу у обезбјеђивању свјетског поретка“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Како каже, чини се да је сада најбоље вријеме да НАТО поради на својим грешкама.

„Али, што се каже, они нису такви. Шта ради блок ухваћен у сопственој немоћи? Он ужурбано тражи информационе разлоге како би скренуо пажњу са низа неуспјеха и одговара на изазове времена… вјежбама“, истакла је Захарова, наводећи листу војних маневара које НАТО планира да одржи до краја године.

„Обратите пажњу колико често одржавају вјежбе у балтичким земљама и земљама Источне Европе. Судећи по катастрофи НАТО-а у Авганистану, Алијанси нису потребне вјежбе на пољима и шумама, него у планинама и степама. Али, очигледно, заиста су се уживјели у виртуелну конфронтацију са Русијом“, прецизирала је портпаролка.

Притом је констатовала да апетити НАТО-а расту, те да је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у јуну најавио повећање војног присуства НАТО-а на Арктику.

„Деградација Алијансе је очигледна. Војну опрему из Ирака су бар превезли до балтичких земаља и поклонили вазалима гомиле старудије. У Авганистану су снаге толико истрошене да су аутомобиле и хеликоптере оставили онима због којих су их и довезли. Замишљам шта ће бити на Арктику“, закључила је Захарова.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *