Заробљеним институцијама командује Зоран Лазовић
15. октобра, 2021.
Шта је суштина бесомучног лелекања Вучића и његових послушника?
15. октобра, 2021.
Прикажи све

Вучић оставио Србе на КиМ на цједилу, бојкот избора неминован

Звечани прије два дана (Фото: „Данас“)

На Косову и Метохији је по ко зна који пут извршено албанско оружано насиље над Србима – овога пута под провидним изговором да се наводно сузбије „нелегална трговина“ на сјеверу Покрајине. Поново се показало да српски народ нема никакву заштиту, ни од стране међународног безбједносног присуства, нити од сопствене државе, Србије. Зато се поново голорук бранио, протестним изласком на улице сјеверне Косовске Митровице и Звечана. Велики број био је физички нападнут уз употребу ватреног оружја и са исходом тешког рањавања.

Звечани прије два дана (Фото: „Новости“)

Морамо још једном скренути пажњу српској јавности да су на основу Првог бриселског споразума (2013) из сјеверног дијела Покрајине, потписом највиших државних представника Србије, повучене српска полиција и цивилна заштита, те уклоњене све физичке баријере на мостовима, што је омогућило несметано кретање албанских екстремиста по сјеверу Покрајине и припреме разразних злодјела. До тада, оружане формације албанске нарко-квазидржаве нису смјеле ни да помисле да пређу ријеку Ибар. Од тада, оне су у више наврата слободно улазиле на ово подручје и најприје застрашивале, а потом и спроводиле насиље над српским становништвом.

Они који су потписали поменути „споразум“ у оваквим приликама „дјеловали“ су само ријечима, најчешће врло крупним. Тако је било и јуче у Рашкој, гдје се због доласка предсједника државе окупио већи број Срба са сјевера Покрајине. Они су тражили јасну и дјелатну ријеч, а добили су двосмислене поруке: да се сами заштите, а „ми ћемо бити уз вас“; да при томе размишљају о цијени сопственог отпора и необећане интервенције Србије, чиме су одговорност за заштиту својих нападнутих грађана скинули са себе и пребацили на њих. Не мање је лицемјерна и недавна изјава предсједника да ће, у случају наредног оружаног јуриша на Србе, држава реаговати након што сачека реакцију КФОР-а пуних 24 сата. Поставља се питање шта ће то чекати 24 сата, када и сам зна (или би требало да зна) да, у случају новог погрома, КФОР, тј. НАТО јединице не само што неће заштитити Србе него ће, као логистичка подршка, директно суделовати у њему.

Остајући дефинитивно без заштите своје државе, Србима са сјевера Покрајине преостаје још само могућност тоталне грађанске непослушности – да би се коначно престало с легитимисањем и лажне државе и Вучићеве привидне подршке. У то име, Покрет за одбрану Косова и Метохије позива Србе из Покрајине да бојкотују наступајуће „локалне изборе“ и тиме не допусте ни привид свог представљања у крајње непријатељском окружењу. То је једини корак ка алармирању Савјета безбедности да једном крајње озбиљно размотри како се спроводи његова Резолуција 1244.

Извор: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *