Селективност према америчким злочинима је изругивање правди
4. октобра, 2021.
Будућност тражи београдски хет-трик
4. октобра, 2021.
Прикажи све

Вече Мокрањчеве духовне и световне музике

Поводом обиљежавања 165 година од рођења Стевана Стојановића Мокрањца у Никшићком позоришту протекле седмице организован је концерт Мокрањчеве духовне и световне музике. Наступили су хор “Свети новомученик Станко” из Никшића, под диригентском палицом проф. Ленке Дурутовић и хор Музичке школе из Требиња, којим руководи проф. Милисав Сукоњица.

”Посљедњих деценију и по Мокрањац је неправедно склоњен са наше културне сцене. Надам се да ће овај концерт бити почетак поновног повратка Мокрањца и његове музике у наш културолошки дискурс”, казао је мр Милош Ненезић, у име општинског Секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање.

Хор „Свети новомученик Станко“ из Никшића, (Фото: Вијести)

Излагање на тему “Значај Мокрањчеве музике за нашу културу” одржао је др Миодраг – Пијо Чизмовић, директор ЈУ “Захумље” који је казао да смисао музике, као и свих умјетности, треба тражити у афирмацији добра и жељи да се овај свијет стално преображава и мијења на боље.

”Мокрањац је сакупио око 500 народних пјесама, написао је 14 руковети док је 15. остала недовршена. Његова црквена музика коју је компоновао је својеврстан фундамент модерног црквеног појања. Он музици приступа као својеврсном Божјем дару. За њега музика има првенствено задатак, не само да нам открива тајне заборављених мелодија наших предака, већ, прије свега, тајну вјечности небеске љепоте. Музика као радост живљења отвара нове хоризонте оптимизма. У том смислу Стеван Стојановић Мокрањац као да је један од најаутентичнијих стваралаца који подржавају тај став”, казао је Чизмовић.

Модераторка вечери, коју су организовали Општина Никшић и Црквена општина, у сарадњи са ЈУ Никшићко позориште, била је Светлана Томић.

Светлана Мандић

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *