О користи и штети парламентарних избора
13. јун, 2023.
Маринко М. Вучинић: Протести грађана и њихова политичка артикулација
13. јун, 2023.
Прикажи све

У афери „До Квон“ највећи губитник је Дритан Абазовић

Ако узмемо да су на овим изборима освојили: Европа сад 24 мандата, ЗБЦГ 13, Демократе/УРА 11 и СНП- 2, то испада укупно 50 мандата.

Лап-топ, Аџић и Абазовић, (Фото: Архива)

Опет, ДПС има 21 а странке мањина 10, што износи 31 мандат укупно.

Ако се узме у обзир да је коалиција око ДПС имала 2020. године око 160.000 гласова а на овим изборима 68.000 гласова, то су имали чисти губитак од фантастичних 92.000 гласова, па су интересантне тврдње неких како је ДПС „одлично“ прошао на изборима!? Одлично је пропао, формулација је много ближа истини.

У афери „До Квон“ највећи губитник је Дритан Абазовић који је, без икакве потребе изгубио ореол суперхероја који је срушио Ђукановића 2020. године.

Тим скандалом је добио корекцију резултата гласања с умањењем процената, ипак побједника у виду ПЕС, али је изгубио персоналну славу.

На другој страни, ЗБЦГ се релаксирао одласком ПзП-а, што је нова политичка, реалност.

Пропаст ПзП-а на изборима, због Медојевићевог политичког дивљања, хистерије, лудила, с освојених 0,7 процената гласова има карактер тоталног унижења. Заслуженог, сумње нема.

У овој ситуацији главно је да се покушају договорити ПЕС, ЗБЦГ и Демократе око формирања власти у виду принципа које ће им предоставити ПЕС, јер без њих неће моћи бити остварени економски циљеви за које је Спајић већ везао политичку судбину, што остали такође морају урадити.

Можда би најбоље било да се ГП УРА и СНП одморе од учешћа у Влади, те да се њој евентуално прикључе током прве реконструкције, кроз годину дана, рецимо. А да заузврат добију дио „мјеста по дубини“!?

Извор: Војин Грубач/Фејсбук

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *