Послије „соколова“ и „орлови“ на Мундобаскет
28. фебруар, 2023.
Борељ: Вучић и Курти се договорили да нису потребни нови разговори у вези са предлогом ЕУ
28. фебруар, 2023.
Прикажи све

Три деценије од злочина у Штрпцима

Навршава се 30 година од отмице двадесет путника из воза на релацији Београд–Бар, на железничкој станици Штрпци. Отето је 18 људи бошњачке националности, један Хрват, сви су били држављани СРЈ, и једно Н.Н. лице и сви су убијени. На данашњи дан 1993. године припадници српских паравојних јединица под командом Милана Лукића отели су групу путника из воза 671 на релацији Београд–Бар, на железничкој станици Штрпци.

Отето је и убијено 18 људи бошњачке националности, једно хрватске, сви су били држављани СРЈ, и једно Н. Н. лице.

У фискултурној сали локалне основне школе у Прелову су их претресли, одузели им новац и друге вредне ствари, а затим их претукли.

Заточеници су потом везани жицом, уведени у камион и одвезени у околину Вишеграда. У атару села Мушића побили су их Милан Лукић и Бобан Инђић. Најстарија жртва је имала 59, а најмлађа 16 година.

Виши суд у Београду изрекао је укупно 35 година затвора за четири оптужене особе. Суд у Сарајеву на по 13 година затвора осудио је седморо оптужених и једну особу на 15 година.

У Пријепољу, поред старог моста на Лиму, 2009. године је откривено спомен-обележје жртвама отмице.

На белом мермерном камену у облику традиционалног муслиманског надгробног споменика нишана исписана је порука: „Ко у овој земљи заборави 27. фебруар 1993. и станицу Штрпци одустао је од будућности.“

У Бијелом Пољу, у фебруару 2016. постављен је споменик у облику муслиманског надгробног споменика посвећен жртвама те отмице.

rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *