Спајић: Серију побједа настављамо и на парламентарним изборима!
3. април, 2023.
Миловић: Срећна вам нова Црна Гора и слобода
3. април, 2023.
Прикажи све

Шта се очекује од суђења четворици бивших челника ОВК у Хагу

Хашим Тачи у суду, (Фото: Спутњик)

Суђење четворици бивших челника ОВК, међу којима је и некадашњи косовски председник Хашим Тачи, који се терете за ратне злочине и злочине против човечности, почиње у понедељак у Хагу

Хашим Тачи на суду, (Фото: Спутњик)

Некада најзвучнија имена унутар ОВК данас су најзвучнија имена међу оптуженицима суда иза мене. И због тога се суђење Тачију, Весељију, Краснићију и Сељимију сматра најзначајнијим и најкомплекснијим, које се односи на рат на Косову 98. и 99. године.

Почеће сутра у девет ујутру уводним излагањем тужилаштва које ову четворку терети за најтеже ратне злочине и злочине против човечности.

Сумња се да су убиства, мучења, прогон, затварања и други злочини који им се стављају на терет извршени од марта 1998, до септембра 99 на више локација на Косову и северу Албаније. Жртве су, како се наводи у оптужници, Срби, Роми, Ашкалије, али и Албанци који су сарађивали са српским властима или подржавали Демократски савез Косова Ибрахима Ругове.

Тужилаштво ће покушати да докаже и да су били део удруженог злочиначког подухвата са циљем стицања контроле над целим Косовом. Поред тужилаштва, у наредна три дана уводна излагања имаће и заступници жртава и одбрана, док извођење доказа и саслушавање сведока почиње наредне недеље.

Оптужница против Тачија и тројице његових ратних сарадника објављена је пре две и по године, а исто толико времена они се налазе у притвору. У свим појављивањима пред Специјализованим већем у Хагу изјаснили су се да нису криви за злочине.

За разлику од претходна три суђења која су почињала и завршавала се пред Специјализованим већем без или уз скромно присуство медија, овога пута – очекивано – потпуно је супротно.

Акредитовано је више од 50 новинара, а најављено и присуство породица оптужених и друга публика. И ван хашког суда биће гужве, јер су најављени тросатни протести Албанаца из Холандије, Швајцарске.

Тихана Бајић

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *