Црна Гора: Инфлација у новембру ниже него у октобру
18. децембар, 2023.
Глумци и политика
18. децембар, 2023.
Прикажи све

Широким фронтом против организованог криминала

SREĆKO BUKILIĆ/ DAN

Онај чији је интерес угрожен промјенама увијек ће саботирати и плашити остале чувеним упозорењем: ко ће бити одговоран ако новине не буду функционисале

SREĆKO BUKILIĆ/ DAN

Пише: Срећко Букилић

Организовани криминалитет је удруживање више лица, ради вршења кривичних дјела. Карактерише га чврста веза између повезаних чланова и много новца на располагању, којим утичу на поједина лица како би лакше остварили своје планове у вршењу кривичних дјела. Пипци таквих организација су дубоко распрострањени па је и борба против организованог криминала веома тешка и изискује шири приступ у односу на борбу против класичног криминалитета.

Један од упечатљивијих примјера борбе против организованог криминала са полицијског нивоа је Италија која је у прошлости имала много проблема са организованим криминалним групама, мафијом. Општепознато је дјеловање сицилијанске мафије Коза ностра о којој су се снимали филмови, серије (Хоботница и чувени инспектор Корадо Катани).

Носилац борбе против организованог криминалитета у Италији је Дирекција за истраге против мафије (Дирезионе Инвестигатива Антимафиа-ДИА). Дирекција је основана Уредбом 1991. године којом је уједно и реорганизован ранији начин борбе против криминалних, односно, мафијашких организација и формирана нова организациона јединица – ДИА са циљем ефикасније борбе против организованог криминала. ДИА је саставни дио Министарства унутрашњих послова, организована као међуресорска јединица, састављена од припадника полиције (који се организационо налазе у оквиру Министарства унутрашњих послова), Карабињера (Арма деи Царабиниери-Министарство одбране), Финансијске страже (Гуардиа ди финанза-Министарство финансија), Затворске полиције (Полизиа Пенитензиариа-Министарство правде) и Корпус државних шума (Цорпо форестале делло Стато) који је у тренутку формирања ДИА био у саставу Министарства пољопривреде а данас је саставни дио Карабињера, у циљу окупљања материјално-техничких, кадровских, оперативних и стручних капацитета, ради ефикасније борбе против мафије, односно против организованог криминалитета. Како то Италијани кажу, пет њихових полицијских организација је интегрисало своје капацитете у циљу борбе против организованог криминалитета и ДИА чине припадници пет полицијских организација, које се мање-више баве различитим пословима у различитим министарствима.

image

SHUTTERSTOCK

Јединицом руководи директор, а бирају га чланови јединице, коју чине припадници горе поменутих субјеката. Јединица се бави искључиво кривичним истрагама из области мафијашког, односно, организованог криминала. ДИА на основу обавјештајних података прати дјеловање организованих криминалних група и води кривичне истраге заједно са Националним тужилаштвом за борбу против мафије и тероризма (Процураторе назионале антимафиа е антитеррорисмо).

Веома специфична и за наше прилике непозната организација, организационе јединице, која је међуресорска, у чијем саставу су припадници више министарстава. Заправо то је кључ успјеха у борби против организованог криминалитета, обједињавање капацитета и стварање широког фронта у откривању организованих криминалних група.

Специфичност јединице је што прати имовинско стање чланова криминалних организација и предлаже суду као превентивну мјеру привремено одузимање имовине до окончања кривичног поступка. Одузимање имовине је мјера од изузетног значаја за истраге, јер се тиме организованим криминалним групама одузима моћно средство у даљем вршењу кривичних дјела и могућег ометања самих истрага. Оперативци ДИА, иако су из различитих министарстава, заједнички раде на откривању извршилаца кривичних дјела организованог криминалитета. Размјењују информације, користе своје смјештајне капацитете, службена возила, опрему. Оно што је најважније у борби против организованог криминалитета је увезивање у цјелину свих субјеката безбједности ради ефикасније борбе. Пипци организованих криминалних група су веома дугачки, сходно томе се и бројни субјекти безбједности морају ангажовати. Полиција и Карабињери су носиоци истрага, а информацијама им помажу остали субјекти у заједничкој организационој јединици. Размјена података о томе са ким се припадници организованих криминалних група састају, гдје се састају, која возила користе, ко су власници возила, гдје станују, шта имају од имовине, некретнина, фирми, са којим фирмама послују, чиме се баве те фирме, коју робу увозе, односно извозе, кога посјећују у затворима, земљишта која посједују, промет, односно историја промета некретнина… могу користити при откривању чланова организованих криминалних група. Када се криминална група открије и кривично процесуира, суд налаже привремено одузимање имовине, а овом мјером знатно се умањује моћ криминалних група.

У Црној Гори се борбом против организованог криминалитета баве полиција и Агенција за националну безбједност. Ударна снага борбе против организованог криминалитета је Специјално полицијско одјељење, у оквиру Управе полиције, односно Министарства унутрашних послова и уз учешће Специјалног тужилаштва. Међутим, озбиљан недостатак у Црној Гори је непостојање широког фронта за борбу против организованог криминалитета. Такву борбу води само полиција, односно њен мали сегмент. Размјена информација готово да и не постоји. Вијеће за националну безбједност и Биро за оперативну координацију служби безбједности састављени руководилаца и политичара високог нивоа недовољно су укључени у оперативни рад и поступање, а размјена оперативних информација је недовољна и спора, што се одражава и на резултате рада.

Да ли је могуће у Црној Гори формирати јединицу за борбу против организованог криминалитета на начин као што функционише италијанска ДИА? Наравно да је могуће, али да ли има стручног знања, политичке воље и храбрости? досадашње праксе се могло примијетити да се код нас промјене дочекују на нож, јер утичу на нечији интерес. Онај чији је интерес угрожен промјенама увијек ће саботирати и плашити остале чувеним упозорењем: ко ће бити одговоран ако новине не буду функционисале. И обично се планиране измјене заврше у плановима. Због наших политичких трвења и слабо организоване државне управе, формирати међуресорску организациону јединицу у Црној Гори је засад готово немогуће. Можда у некој, надам се блиској будућности успијемо увезати све субјекте који могу дати допринос у борби против организованог криминалитета. До тада имаћемо органичен успјех и много пропуштених шанси.

(Аутор је мр политикологије, аналитичар безбједности)

Извор: dan.co.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *