Да ли је Њемачка још увијек земља проналазача?
13. новембра, 2023.
Слапови Плавог Нила – украдени водопад
13. новембра, 2023.
Прикажи све

Сер Дејвид Атенборо, ‘кум’ тајанствених животиња и страшних биљака

Дејвид Атенборо, (Фото: PBS)

Давно изгубљена врста ехидне, која је добила име по британском природњаку Дејвиду Атенбороу, први пут је откривена у густим џунглама Индонезије после више од 60 година

Дејвид Атенборо, (Фото: PBS)

Дугокљуна ехидна – латинском назива Zaglossus attenboroughi – за коју се мислило да је изумрла све док је нису снимиле камере истраживача са Универзитета Оксфорд.

Дејвид Атенборо је изјавио да је „апсолутно одушевљен“.

Иако је неухватљиви древни сисар који леже јаја можда редак, ово је само једна од необичних врста које носе Атенборово име.

Од неколико типова жаба и мадагаскарског вилиног коњица до шкампа духа и преисторијских морских створења, та листа је заиста импресивна.

Пет метара дугачки рептил, сличан гуштеру, пливао је морима у раном добу Јуре, пре око 200 милиона година. Научници су посветили ову врсту Атенбороу у част његове љубави према сакупљању фосила.

Како би било да овај јарки пуж – познат и као полу-пуж – добије име по вама? Дејвид Атенборо овде позира са сликом животиње – Attenborougharion rubicundus – која је дугачка између 35 и 45 милиметара и пронађена је само у Тасманији.

Туфнасти гекон – познат и као Oedura attenboroughi једно време, а затим Oedura monilis, једно је од првих створења које је названо по природњаку и водитељу. Ноћни гекон, пронађен у Аустралији, има велике очи и прелепе тачке и пруге на леђима.

Нису ту само животиње, много биљака је на листи, попут велике месождерке Nepenthes attenboroughii. Откривена је на висоравнима централних Филипина и достиже висину од метар и по, а познато је да у пипке може да ухвати и пацове.

Ово је тродимензионални модел сићушног рака 430 милиона година старог, чији је фосил пронађен у древним вулканским стенама.

Кад су га истраживачи посветили Дејвиду Атенбороу, он је рекао: „Највећи комплимент који биолог или палеонтолог може да да један другом је да по њему назове фосила и мени је ово огромна част“.

Холи Волис

Извор: ВВС на Српском

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *