Јубилеј Фестивала нитратног филма: Михајло Пупин једини пут на филму
7. јун, 2023.
Свађа међу немачким странкама због успона AfD-a
7. јун, 2023.
Прикажи све

Шавник заборављен, држава показала немоћ

IZBORI U ŠAVNIKU/ -FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Потребан је нови бирачки списак, а крајем августа је могућ наставак избора у Шавнику, истакао је Церовић

IZBORI U ŠAVNIKU/ -FOTO: ŽELJKO ŠAPURIĆ

Иако започети прије осам мјесеци, избори у Шавнику још увијек нису завршени, а сада се мало и говори о њиховом наставку. Не тако давно, представници локалне власти и опозиције жестоко су се борили за мандате, али сада ђелује као да су та дешавања у потпуности заборављена. Држава је показала немоћ и у спречавању изборног инжињеринга, за шта је опозиција оптуживала владајући ДПС, и у стварању регуларних услова за гласање.

Чланови бирачких одбора из опозиционе коалиције „За будућност Шавника“, коју предводи Демократски фронт (ДФ), нијесу дозвољавали дијелу новоуписаних бирача, за које тврде да не живе у тој поддурмиторској општини, да гласају. На два бирачка мјеста, у згради Општине и селу Kрушевице, гђе право гласа има 541 бирач, гласало се девет пута, а посљедњи круг гласања одржан је 18. децембра прошле године. Од тада у Општинској изборној комисији (ОИK) Шавник не могу да се договоре о понављању избора. Иако смо покушали да добијемо изјаву о евентуалним измјенама у односу на децембар, ни предсједник Општине Шавник и носилац листе Демократске партије социјалиста (ДПС) и Социјалдемократа (СД) Југослав Јакић ни предсједник Општинске изборне комисије Душан Радановић јуче нису жељели да нам дају изјаву.

Избори морају бити одржани што прије

Вукчевић истиче да се мора поступити по Закону о избору одборника и посланика, као и по налозима ДИK-а, и организовати наставак избора у Шавнику, а у супротном се улази у зону кривичне одговорности.

– Мишљења сам да би у овом случају требало да реагује и тужилаштво, јер није ријеч о различитом тумачењу и примјени права од стране појединих чланова ОИK-а, већ о намјерној, умишљајној опструкцији одржавања избора и свјесном кршењу закона. Важно је истаћи и да Закон о избору одборника и посланика не прописује могућност расписивања нових избора, нити њихово одлагања за „боља времена“, па је стога јасно да се избори у Шавнику морају што прије одржати. Свако њихово даље одлагање шаље слику о немоћи државе да својим грађанима обезбиједи основно право да бирају и да буду бирани на изборима – наводи Вукчевић.

Носилац листе коалиције „За будућност Шавника“ Гаврило Церовић казао је за „Дан“ да се избори неће расписивати док год се свако лице које нема везе са овом општином не избрише из бирачког списка. Он је истакао да су по том питању започете одређене активности.

– Има одређених промјена, првенствено јер је донесен нови Закон о пребивалишту и, колико видим, МУП предузима одређене активности. Врши се провјера људи, али немам прецизних информација докле се дошло у том процесу. Такође, и медијски је пропраћено од‌јављивање одређеног броја људи прије предсједничких избора. Сви они су се претходно пријавили у Шавнику само за потребе локаних избора – рекао је Церовић.

Право гласа на два бирачка мјеста на којима је прекинуто гласање имао је 541 гласач, а Церовић тврди да ће њихов број бити много мањи.

– Прије предсједничких избора из МУП-а је саопштено да се преко 200 лица од‌јавило из Шавника, а могуће је да их сада има и преко 300. Откуд то да се од‌једном одсели 20 одсто становника‘ Тужилаштво и суд имају адресе људи који су били спријечени у намјери да гласају, а те адресе нијесу у општини Шавник. Па зар то нису Шавничани, зар не живе у Шавнику‘ Јасно као дан и сви знају да се ради о изборном инжењерингу, али послије 30 година није лако исправити неправилности – казао је Церовић.

Он је додао да је ОИK у пат-позицији док се не ријеши питање од‌јављивања одређених лица.

Иако су спискови већ требало да буду регулисани, многи актуелни проблеми у држави утичу на то да се овај процес одвија спорије. За парламентарне изборе урађен је други списак бирача, који се разликује од старог, а Церовић истиче да је нови списак потребан и за расписивање нових локалних избора, који ће вјероватно бити расписани крајем љета.

– Могуће је да ће се у августу у Шавнику одржати нормални и поштени избори. Након парламентарних избора 11. јуна бираће се Влада, која ће морати да предузме активности на регулисању пребивалишта, које су већ започете. Једини начин је да се прекину избори и да се са новим бирачким списком, у којем ће бити само људи који живе у Шавнику, распишу нови избори. На изборима 23. октобра на 19 бирачких мјеста се показало да смо убједљиво побиједили. Спорна су само два бирачка мјеста гд‌је су довођени људи са стране – подвукао је Церовић.

Адвокат и редовни професор на Правном факултету Универзитета Медитеран Милош Вукчевић казао је за „Дан“ да је Шавник вјероватно једини град у свјету гђе избори нису завршени ни послије осам мјесеци од када су започети.

– Црногорско законодавство не познаје могућност толико дугог одлагања избора, нити у Уставу и закону постоји правни основ за тако нешто. Наиме, Закон о избору одборника и посланика прописује да се избори понављају на бирачком мјесту у року од седам дана од њиховог поништења. У том смислу, надлежност је, али и одговорност ОИK-а да распише и спроведе изборе на бирачким мјестима на којима су поништени. Чињеница да закон не познаје казнене одредбе уколико чланови ОИK-а не доносе одлуку о понављању избора не значи да су они лишени сваке одговорности и да могу до у бесконачност одлагати изборе у Шавнику – навео је Вукчевић.

Извор: Невена Булајић/www.dan.co.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *