Док сам на челу которске Гимназије, Свети Сава неће бити помјерен ни за милиметар
28. септембра, 2021.
Секуловић се консултује са Пажином
29. септембра, 2021.
Прикажи све

Ројтерс обелоданио документ: ЕУ више никоме не гарантује чланство

Застава ЕУ, (Фото: Википедија)

Брисел — ЕУ више не може да пристане да пружи гаранције за будуће чланство шест балканских земаља којима је обец́ано место у блоку, објавио је Ројтерс.

Ројтерс се позива на четворо неименованих дипломата и интерни документ и тврди да ЕУ то ради због страха од политичких реакција држава чланица.

Застава ЕУ, (Фото: Википедија)

Застој око декларације самита ЕУ и лидера Балкана, 6. октобра, представља најслабију тачку стратегије ЕУ да уведе Србију, тзв. Косово, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Албанију и Северну Македонију у блок, што се, како се напомиње, подударило са распламсавањем тензија на административној линији Србије и Косова.

ЕУ на самиту намерава да понови обећање од пре 18 година да „даје недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана“, стоји у нацрту декларације самита са датумом 11. септембар, у коју је британска агенција имала увид.

Дипломате наводе да су одржане најмање две рунде разговора које нису резултирале договором.

Државе ЕУ не желе да обелодане своје ставове, наводи Ројтерс и додаје да богате северне земље, као што су Данска, Француска и Холандија страхују да се не понови сценарио убрзаног пријема Румуније и Бугарске 2007. године и лошег управљања миграцијама радника из источне Европе у Британију, што је, како се оцењује, многе Британце окренуло против Уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *