Вајар Драган Раденовић: Како сам стварао скулптуру митроплита Амфилохија
20. новембра, 2023.
Боаров: Мајстори, мајстори
20. новембра, 2023.
Прикажи све

Путовање ријечју и сликом у Титоград

Матовић се обраћа публици, (Фото: Дан)

Уз топла, душевна казивања Боба, Раја, Бошка, Руте, Милентија, Вера, Баћка, Дејана, Драгана, Микија, Бана, Велизара, Слободана, Лидије, Милорада подсјетићемо се на неко вријеме које је било угодније, поштеније и срећније – рекао је Матовић

Матовић се обраћа публици, (Фото: Дан)

„Титоградски Подгоричани причају” назив је нове документарне телевизијске серије признатог црногорског документаристе Момира Матовића која је синоћ премијерно почела да се приказује. Већ на почетку редитељ и тема окупили су у сали Додест КИЦ „Будо Томовић“ и Подгоричане и Титограђане свих доби, који су је испунили до посљедњег мјеста, а понеки су и престајали током пројекције. Серија од 16 получасовних епизода доноси сјећања на људе и догађаје у Титограду након Другог свјетског рата, лијепим, али и оним мање лијепим дешавањима, приче о људима који су пригрлили специфични, препознатљиви дух Подгорице, који их и дефинише.

Како је пред прву пројекцију рекао Матовић, до наредне неђеље, „узимамо се за руке и заједно крећемо ријечју и сликом у послијератни, некадашњим, нашим Титоградом”.

На овај начин, додаје, подсјетиће се сви који погледају серијал на старо и нововарошке и оне некада нове улице и булеваре, комшије, згоде и незгоде, на мане и врлине наших суграђана, омиљене кафане, вољене фудбалере, али и развој и успон некадашњих великих привредних предузећа.

– Уз топла, душевна казивања Боба, Раја, Бошка, Руте, Милентија, Вера, Баћка, Дејана, Драгана, Микија, Бана, Велизара, Слободана, Лидије, Милорада подсјетићемо се на неко вријеме које је било угодније, поштеније и срећније – рекао је Матовић.

Режисер је публици приредио и изненађење, односно премијерно је представљен спот за пјесму репера Рандома – Марка Лубарде „Испред кина Културе“, како је додао, култног мјеста културе које је омогућавало да се уђе и доживи неки други свијет.

На крају, Матовић је поентирао стиховима пјесме Индекса, „живот треба живјети, он те неће чекати“.

Серија се приказује до 25. новембра, од 19 часова, у сали Додест. Публика има прилику да види по двије епизоде. Улаз је бесплатан.

У креирању овог мозаика састављеног од прича људи о људима, прошлим временима, и не само историји, већ и расту и развоју једног града, поред Матовића, који је сценариста и режисер ТВ серије, учествовали су и Реља Ераковић, сниматељ, и Мирко Матовић, продуцент.

Серија је продукција МФИЛМ монтенегро – Подгорица, а суфинасирана је средствима Секретаријата за кутуру и спорт Главног града, Подгорице.

„Било је нешто, више но лијепо”

Синоћ, прве вечери, публика је имала прилику да види приче Божидара Боба Вујошевића – „У нашој кући није постојала прошлост“ који је говорио о Ђоку Вујошевићу и Рајка Раја Ичевића – „ФОТО Рајо“, у којој је говорио о фотографима, фотографским студијима, али формирању фото-архиве у оквиру некадашње владе Црне Горе.

Вечерас (19.11) у 19 часова публика може погледати свједочења Божидара Вујошевића – „Човјек који је спајао људе (Ибрахим Дрешевић)“ и Бошка Ђурковића – „Бошко са магистрале“.

У понеђељак (20.11) на програму су приче Милана Руте Бурзана – „Драч… једноставно…“ и Милентија Ђуровића – „ИГМ ‘Радоје Дакић‘“. Четврто вече, уторак, 21. новембра, у истом термину, могу се погледати казивања Енвера Вера Љуце – „То су били дани“ и Бранислава Вујошевића – „Индустријаимпорт“.

У сриједу, 22. новембра, на програму су још двије приче, Драгана Шаковића – „Фудбал је моја љубав“ и Рајка Фолића – „Па ко је бољи нека побиједи“.

„Луки таџи“ назив је приче Дејана Луковца која се може погледати 23. новембра, четвртак вече, као и казивање сликара Бранислава Бана Секулића једноставно насловљена „Бане“.

Седмо вече (24.11) резервисано је за приче Велизара Радоњића – „ОГП Титоград“ и Лидије Булатовић – „Марин бубуљ“. Завршне вечери, 25. новембра, у сали Додест биће приказана прича Слободана Радоњића – „Било је нешто – више но лијепо“ и „То су дани, то се не може заборавити“ Милорада Вучелића.

Ж.Ј.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *