Скај апликације: гром у диригенте ДПС-а
3. децембар, 2023.
Николић: бојкот је наш непријатељ!
3. децембар, 2023.
Прикажи све

Од схизофреније до стварности

Схизофренија, илустрација, (Фото: Leaps)

Неко је негдје најавио у будућности спој нечега што је раније било неспојиво, науке и магије. Или су само широке народне масе то мислиле, а у затвореним круговима је то двоје савршено функционисало. Рецимо замислите ситуацију да робота или неку паметну машину са великим могућностима за уништење запосједне нечиста сила

Схизофренија, илустрација, (Фото: Leaps)

Неки од симптома једног од најтежих душевних обољења схизофреније данас све више постају мејнстрим. Почело је са интернет каналима, који су промовисали теорије завјере, давали простор разним људима да говоре и на површину су изашле многе ствари. Временом су се те информације филтрирале. Оно што се приказивало на интернет каналима све више постаје главна струја и плаши велики број људи.

Симптоми схизофреније обухватају и симптоме односа и утицаја, гдје пацијент мисли да га је запосјела страна сила, да су му уградили уређаје у тијело, да га контролишу тајне организације и итд.

Прије петнеастак година није било ни говора да у јавности о овако нечему од стране “нормалних“ људи неко говори, нарочито у медијима. Чак и у мањем друштву ако би неко нешто слично започео да прича сматран је у најбољем случају за чудака. Кад би неко стручном лицу тј. психијатру изнио сличне тврдње постојала је велика могућност да му се упише обољење схизофреније или психозе у здравствени картон и да заврши у психијатријској установи.

Оно што је интересантно како се преклапа оно што је некад било сматрано искључиво патологијом са разним теоријама завјере од којих неке то више и нијесу него заиста постају стварност? Ако је схизофренија пакао на земљи, да ли и наша стварност такође постаје? Ово су нека од питања која многе плаше. Такође се може поставитити питање ко је стварно и је ли болестан? Поготово плаши све већи и бржи развој компјутерске технологије, као и појава вјештачке интелигенције. Свијет се мијења пред нашим очима, тако да размишљамо шта би са међуљудским односима од прије само десетак година.

Неко је негдје најавио у будућности спој нечега што је раније било неспојиво, науке и магије. Или су само широке народне масе то мислиле, а у затвореним круговима је то двоје савршено функционисало. Рецимо замислите ситуацију да робота или неку паметну машину са великим могућностима за уништење запосједне нечиста сила. Јер, ако може човјека или животињу што не би могло и робота. Тако долазимо до нечега што је раније била само научна фантасика или симптом људи које су сматрали душевно болеснима. Изгледа да граница између здравог и болесног разума никад није била тања. Шта је излаз из свега тога? Пронаћи смисао у Једином Смислу.

Милош Лалатовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *