Племенита промјена
21. мај, 2023.
Опстојност гробног мјеста, (II дио)
21. мај, 2023.
Прикажи све

Милов почасни круг: Хоће ли успјети да „среди архиве“ прије судства и тужилаштва

Мило Ђукановић, (Фото: Архива)

Опроштајни говор Мила Ђукановића био је пун чисте демагогије, испуњен хвалисањем, неистинама и бесмисленим пројекцијама, каже за Спутњик аналитичар Војин Грубач поводом обраћања бившег предсједника који је најавио останак у политичкој арени

Мило Ђукановић, (Фото: Архива)

“Укратко, био је то покушај сипања прашине у очи јавности што му никако није успјело. Ђукановић је у свом говору казао да његове резултате нико реалан не може оспорити, што је чиста бесмислица, јер је послије пораза на парламентарним изборима 30. августа 2020. године све наредне изборе изгубио, па и последње предсједничке, Доживио је толико тежак пораз, па се објективно може рећи да је јавност резултате његове политике оцијенила најгором могућом оцјеном.” истиче Грубач за Спутњик.

Наш саговорник наводи и Ђукановићеву тезу да је политика некада била простор за одабране, а данас је за оне који су жељни рекламерства и плиткоумног популизма. То је, по Грубачу, невјероватна изјава јер је управо тим плиткоумним популизмом, неком шовинистичком идеологијом у најжешћем облику, била испуњена Ђукановићева владавина.

“Он је тај који је то радио и никакви одабрани ту нијесу постојали, осим они одабрани који ће пратити ту популистичку и шовинистичку политику и који ће му служити до последњег дана владавине.”, поручује Грубач за Спутњик.

Ђукановићева најава да ће остати у политици, по Грубачу је разумљива.

Мило Ђукановић (Фото: „Данас“)

“Он у ствари тиме покушава себи да направи алиби и да створи условни имунитет неког битног политичара према којем неће тако лако кренути органи судства и тужилаштва. То је погрешна процјена, а можда се просто ради о једном маневру да се добије на времену.”, каже Грубач.

ДПС ће на предстојећим изборима доживјети још један тежак, а може бити и трагичан пораз, независно од тога да ли ће им Ђукановић помагати лили не, процјењује професор.

“У ствари, што им Ђукановић буде више помагао, они ће више тонути. Међутим, ново руководство партије то не зна, или не неће да зна, или се њему не смије супротставити или је превише слабо, па мисле да ће са Ђукановићевом подршком остварити неки бољи резултат.”, каже Грубач

Наш саговорник истиче да је Ђукановић на крају најавио како ће своје слободно вријеме посветити сређивању архива.

“А јавност се нада да ће судство и тужилаштво отворити све архиве које постоје о Ђукановићу, које су пратиле и подударале се са огромним разарањем економским Црне Горе, пљачкањем њених ресурса и да ће се и та прича полако покренути, у смислу његове одговорности пред државом за све што је радио док био на власти”, поручује Грубач за Спутњик.

Бобан Нововић

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *