Игуман Данило: Претходна власт се прославила преносом кокаина, нарко мафија ударила на Цркву
17. септембра, 2021.
Прекините са овом пубертетском лакрдијом или тражите нову већину
17. септембра, 2021.
Прикажи све

Милополит атеистички и санџачки

Мило Ђукановић (Фото: DW)

Знаковита слика слијетања хеликоптера владика на Цетиње је била –  изванвременска и фантастична  у естетском и симболичком смислу. За сва времена.

Слијетање војног хеликоптера код Цетињског манастира (Фото: Спутњик)

Наиме, том хеликоптерском трајекторијом елегантно је превеслана гомила напаљених гмаза и екстремних кориташа  бившег режима и избјегнут опасни сценарио припреман од Монструма током евентуалног полицијског уклањања барикада, током протеста на којима је најмање било Цетињана.

Сигурно је било интересантно видјети запрепашћена лица тих џунглаша, а посебно њиховог вође – Монструма док силазе с ума у моменту када је јасно да ће хиротонија митрополита Јоаникија бити тамо гдје мора бити, а не одложена због апокалиптичног сценарија Твари и његових распомамљених скутоноша.

Револтирано паљење гума на блокираној цести и црни дим су били симбол  да је истог дана „устоличен“ тзв. предсједник мрачног и чемерног  дијела Црне Горе – на мјесто очајника и фаталног губитника сатанистичке представе коју је изводио на Цетињу.

На крају су сви добили према заслугама. Судбина у својој раскошности.

 

Послије рационалних, кренуше ирационалне варијанте

 

Монструм је тешко поднио спектакуларни пораз на Цетињу, а то се види по изјавама чија је горчина  у нарастању

Прогоне га кошмари гдје год се обрео: у Загребу, Подгорици или на неком другом мјесту.

Комите након паљења гума (Фото: Принтскрин/Објектив)

Пред одлазак у Загреб, хрватским новинарима се овако жалио и оправдавао: ”Процес обнове ЦПЦ тражи вријеме и мора бити пажљиво вођен. То је процес сличан обнови државе.

Могли смо раније организовати референдум али то нисмо радили на брзину, јер смо водили рачуна о томе ко ће признати те резулате. Тако је и са црквом.

Тај процес, то је процес који има спорију динамику. Много се тога ради. Имали смо напор да покушамо да на рационалан начин доведемо до онога што је право Црне Горе – да обнови неупитно историјско постојање Црногорске православне цркве.

Пропустили смо да реализујемо рационалне могућности, и сада ћемо морати ићи кроз други сценарио који ће тражити вријеме”.

Дакле, пропустио је да реализује пројектовано кроз рационалне могућности, па је у дејство пустио сценарио ирационалне природе – којег смо видјели на Цетињу.

У Подгорици, у емисији „Аргументи“ на ТВЦГ, Ђукановић је устврдио да је СПЦ  „једини преостали прекогранични инструмент великосрспког национализма“, затим је оптужио Владу да је подлегла притисцима Србије у случају сукоба на Цетињу те закључио:

“Влада је главни актер који је, стављајући на располагање свој комплетан репертоар – од хеликоптера до хемијских средстава и живе силе, против Пријестонице и њених грађана, и који се ставио на услугу остваривању циљева великосрпског национализма у Црној Гори”.

Можете замислити шта каже, хеликоптер је био против Пријестонице!? Није, ваљда, и то?

 

„Милополит“ свих вјера и нација Црне Горе

 

Ђукановић, некадашњи носилац великосрпског национализма у Црној Гори, очито невјешто мијења тезе.

Барикаде на Белведеру (Фото: „Данас“)

На Цетињу је управо он окупио мултинационални башибозук из разних крајева Црне Горе, који је направио „балван, гуме  и крш револуцију“, понашајући се  недостојно и агресивно, очајнички  тражећи тешке сукобе.

Није Влада реаговала против Цетиња већ је демонтрирала силу против насилника – подивљале хорде довучене на Цетиње да, зарад Ђукановићевог личног интереса демонстрира поганштину најгорег вида кршећи све законе и конституцију државе.

И није неопходно да се Ђукановић подсмијава или сипа жалопојке у вези  хеликоптера којим су дошле владике на Цетиње.

Ако му, по истом принципу, грађани који га не воле блокирају улице затрпавши их кршима да се не може слободно кретати по Црној Гори, Ђукановићу ће остати само зракомлат да га достави тамо гдје је наумио да се појави, прошета скупоцјено одијело и одржи традиционални демагошки говор. Или мисли да тога не може бити?

И не само то. Ред би био да одговори на питање – што је доводио грађане исламске вјероисповијести на Цетиње да учествују у немирима и мијешају се у устоличење православног владике!?

Зашто мобилише и призива муслиманске политичаре, интелектуалце и грађане да учествују у његовом режираном „православном конфликту“ који везе нема с њиховом  религијом и њиховим религијским правима?

Како је познато да НВО ЦПЦ уопште нема вјернике јер је створена само да прави инциденте, намеће се питање – због чега су се Ђукановићевој параноји и медијској антиправославној хистерији одазвали Бакир Изетбеговић, Сенад Пећанин и многи слични бошњачки дејатељи ?

Да ли због тога да би запаљивим изјавама мобилисали мање групе својих сународника, грађана муслиманске исповијести, против православног народа Црне Горе и његове Митрополије?

Мора се признати да су дјелимично успјели у тој мисији!

На примјер, на ФБ страници ДПС-а, у прилогу с кратким „вјерским“ видео-освртом Ђукановића у оквиру емисије „Аргументи“, превасходну већину коментатора с овацијама своме „прецеднику, цару Џукановицу“, како га називају, су управо чинили напаљени до плавог усијања – грађани муслиманске вјероисповијести.

Невјероватно, бизарно и недостојно.

Збиља, да ли су се икада замислили дотични ликови да је недолично, неприхватљиво и неукусно мијешати се у религијска питања грађана друге вјероисповијести под било каквим изговором?

Припадници НВО ЦПЦ на Цетињу (Фото: „Вијести“)

Елем, ако атеисти и дио муслимана заиста чине оргиналну „паству Цркве“ коју жели Ђукановић, тада им нису потребне православне цркве и манастири, нити „балван буне“ и грађански немири.

Просто је потребно да на тзв. „општецрногорском збору“ Ђукановића прогласе владиком Цркве свих вјера и нација, што је оргинални теоретски изум дукљанског  академика Радована Радоњића.

Бакир Изетбеговић би му уручио Томос са својим потписом, а Николаидис, Пећанин и Чиргић га  хиротонисали у статус  „Милополита атеистичког и санџачког“.

И на концу, сви заједно би милополиту, као симбол нове вјере, окачили око врата  дјетелину с четири листа умјесто крста и ето цркве коју су жељели и за коју су се борили.  То се тако ради.

Сви ћемо у том случају радосно кликнути: „Е вива Милополит“ и „Достојан“ и нико му никад неће оспорити необориви статус поглавара „цркве свих вјера и нација Црне Горе и Санџака“!

 

Цетиње у магловитој квазирелигијској причи

 

Гдје је Цетиње у тој магловитој квазирелигијској политичкој причи – показао је трећи септембар ове године.

Наиме, дан уочи почетка немира самозвана НВО ЦПЦ је на свом тзв. „Свенародном збору“ окупила своје вјернике које није чинило више од двјеста Цетињана.

По ко зна који пут, демонстрирајући да су скупина малобројних авантуриста и хохштаплера који не знају шта им главу носи.

Све што је потом  дошло четвртога септембра на Цетиње су били мобилисани нецетињани – антиправославни кориташи и сендвичари.

О каквој се паранормалној  „цркви“ ради, увјерио сам лично на Цетињу 1994. године када је Цетињски манастир посјетио руски патријарх Алексеј Други Ридигер.

Прошавши кроз кордон полиције, отишао сам да видим оближњи протестни скуп НВО ЦПЦ који је на први поглед сличио вашаришту. То је заиста и био.

Док су представници опскурне псеудорелигијске групе прерушене у свештенике „вршили службу“, одрађивали неку чудну „молитву“ на бини, окупљени ликови су, умјесто да се прекрсте, све то поздрављали аплаузом!

Елем, вријеме је показало да нису само представници НВО ЦПЦ циркусанти, већ је сва свита која окружује Ђукановића истински циркус, а он јединствени власник те гротескне шатре.

 

Зашто не пусте „прерушене попове“ да оргијају

 

Из квазиграђанистичких кругова често се поставља питање – зашто не би пустили ликове из НВО ЦПЦ, који се прерушавају у „попове и владике“, да одрже службу у Цетињском манастиру?

„Свита која окружује Ђукановића је истински циркус, а он јединствени власник те гротескне шатре“ (Фото: Objektiv.rs)

На то питање се може одговорити контрапитањем.

Рецимо, зашто мени, који се ево баш сад свечано проглашавам предсједником Црне Горе, Ђукановић не би уступио мјесто које заузима да будем предсједник државе једно мјесец дана?

Па да дајем изјаве, путујем по свијету, возим се у Мајбаху и примам иностране госте!?

Да за то вријеме дам отказ свим савјетницима и обезбјеђењу, ставим слику митрополита Амфилохија у кабинет, потпишем све указе о именовању амбасадора и посљедњи дан предсједниковања предам Влади Мајбаха да га прода.

Зашто да не? Што би то био проблем?

Или, због чега не би КУД „Захумље“ прогласили репрезентацијом државе у фудбалу, па да одиграју пар сљедећих фудбалских мечева репрезентације Црне Горе?

Елем, све су прилике да су поједини ликови толико изашли из реалности да је вријеме да оду код психолога да им провјери стање.

И није у питању само тзв. предсједник државе, већ читава регрутована булумента која оркестрирано сије мржњу са медија које он држи под контролом.

Ђукановића је учешће Митрополије у његовом демократском свргавању на  парламентарним изборима 30. августа „ујело за срце“.

Опсједнут је Црквом и само размишља како Цркви наудити чак и сада, када је у слободном паду.

Умјесто што бауља по иностранству и сипа дрвље и камење по Цркви, много би љепше било да се извини Црној Гори и Митрополији за сво зло које је направио, те коначно сложи зарђало оружје које му не приличи.

Процес његовог политичког нестајања је запуштен и нема те силе која то може зауставити. Просто, ради се о судбини и закономјерном крају ружног пута којим је корачао сијући мржњу и зло.

Војин Грубач

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *