И лажно Косово кандидата за Оскара има: „Кошница“ по укусу НВО комесара
3. октобра, 2021.
Отворена Пандорина кутија: Процурjели тајни рачуни Путина, Блера, Ђукановића…
3. октобра, 2021.
Прикажи све

Мило и Блажо Ђоканковић (Фото: Лупа)

Мило и Блажо Ђукановић су 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских дјевичанских острва, Панаме и Гибралтара.

„Pandora papers“ (Фото: МАНС)

Син предсједника Црне Горе је искористио ту структуру да формира и двије скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори.

До тих података дошао је Истраживачки центар МАНС-а кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом “Пандора папири” (Pandora Papers) коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) са партнерима из 117 земаља. До сада највећа база процурјелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшоре агенција. Једна од њих је ALCOGAL, водећа адвокатска канцеларија у Панами са представништвима на свим познатијим офшор дестинацијама, укључујући Британска дјевичанска острва, преко којих су вођени послови породице Ђукановић.

У документацији те панамске фирме МАНС је пронашао овјерене копије уговора о успостављању трастова које су Мило и Блажо Ђукановић склопили 21. јуна 2012. године са компанијом CM Skye 2  (ПТЦ) Лимитед регистрованом на Британским дјевичанским острвима.

Трастови не постоје у црногорском законодавству, а на офшор дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине. Оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију која постаје званични власник, иако њом само управља. У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ни једној институцији, се прецизира ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине.

Копија пасоша Мила Ђукановића (Фото: МАНС)

Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао Викториа Траст, а његов син Капекастел Труст. У њима се наводи минимални оснивачки улог и прецизира да у било ком тренутку у трастове може бити унијета имовина, како од стране самих оснивача, тако и других лица. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове.

Да се заиста ради о предсједнику Црне Горе и његовом сину показује овјерена документација која је приложена приликом успостављања трастова: дипломатски пасош Мила Ђукановић и рачун за воду са његове подгоричке адресе, који је послужио као доказ пребивалишта. Његов син је доставио црногорску личну карту и рачун за изнајмљивање стана у Лондону.

У документима пише да су Ђукановићи успоставили трастове због планирања насљедства и ради заштите имовине, док су као извори средстава наведени приходи од њихових каријера ипрофит од инвестирања. Ријеч је о неопозивим (ирревоцабле) трастовима, који стварним власницима омогућавају да њихова скривена имовина буде заштићена, чак и када је предмет судских поступака или потраживања повјерилаца.

Уговорима је предвиђено да се средства у трастовима акумулирају све док Мило, односно Блажо не дају другачије упутство.

Ђукановићи признали да су власници скривених трастова и фирми

У одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а, Мило Ђукановић је признао да је 2012. године основао Викториа Труст, наглашавајући да у том периоду није био јавни функционер.

„У 2012, у вријеме када нисам био на јавној функцији у држави и нисам обављао ни једну државну дужност (у 2010. мој мандат на позицији премијера је истекао), радио сам на организацији пословне инфраструктуре гледајући да започнем пословне активности са мојим сином. У то вријеме ја сам успоставио Викториа Труст за који ме питате“, рекао је Ђукановић.

Он тврди да је крајем те године, након именовања на функцију премијера, власништво над својим трастом пренио на сина Блажа.

„Крајем 2012. године вратио сам се на позицију премијера, што нисам планирао. Након тога, пребацио сам комплетно власништво над Викториа Трустом на мог сина Блажа Ђукановића“, рекао је предсједник Црне Горе наводећи да остале информације о пословима и судбини тог траста можемо добити од његовог сина.

Блажо је потврдио да је стварни власник компанија Викториа Бриџ Финанс Лтд и Ресилтон Инвестментс Лтд скривених на Британским дјевичанским острвима. Он није одговорио на накнадно питање о власништву над очевим трастом[1], а тврди да се ни свога не сјећа.

“Сјећам се да је било приче о њему као дијелу могуће пословне структуре док сам живио у Великој Британији, али се не сјећам да ли је успостављен. Ако јесте успостављен, ја нисам имао никакве везе са њим и сигурно је давно угашен”, рекао је млађи Ђукановић.

Обојицу демантује процурјела документација из које се види да је у новембру 2014. године, док је Мило Ђукановић био на половини премијерског мандата, он и даље био једини власник Викториа Труста, а његов син Капекастел Труста.

То показује документација швајцарске компаније LJ Mangment (Suisse), вишеструко повезане са тајним пословима Ђукановића, која је податке о крајњим власницима скривених трастова послала свом агенту у децембру 2014. године.

Мрежа компанија преко којих су Ђукановићи скривали стварно власништво над трастовима и компанијама (Фото: МАНС)

Та фирма потврђује да зна ко су прави власници компанија и трастова којима управља, у писму достављеном АЛГОЦАЛ-у средином 2014. године, објашњавајући да на тај начин поштује правила о спрјечавању прања новца. Директорица те фирме је истовремено управљала и компанијом са којом су Ђукановићи склопили тајне уговоре, па је она морала знати за све промјене везане за њиховим трастовима.

У одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а и Мило и Блажо Ђукановић тврде да у трастове никада нису улагали и да им ти скривени послови нису донијели било какав новац. То потврђују и агенти задужени за управљање њиховим трастовима, који су, иначе, дужни да податке о пословима својих клијената скривају од јавности.

Уговори предвиђају да, поред почетног капитала, који је у оба случаја износио минималних 100 фунти, било који појединац или компанија могу уплатити додатна средства или пренијети имовину на трастове чији власници су Ђукановићи.

Фирма која управља њиховим трастовима није имала обавезу да на Британским дјевичанским острвима подноси финансијске извјештаје, а документацију о свом пословању је чувала у Швајцарској. Због тога подаци о имовини у власништву тајних трастова Ђукановића нису били дио процурјелих докумената.

Иза кога су се скривали Ђукановићи

Компаније које су омогућиле Ђукановићима да формирају скривене трастове наводе да своје услуге дискретно пружају изузетно богатим породицама широм свијета чији новац су углавном улагале у куповину некретнина у Европи, Азији и Америци.

Ријеч је о веома комплексној пословној структури која је пружала услуге оснивања фирми и помагала у инвестирању широм свијета, преко повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Португала, Хонг Конга, Сингапура, Сједињених Америчких Држава и Острва Ман.

Тајне послове Ђукановића у 2012. години је водила групи фирми које су пословале под брендом ЦМ Скyе. У 2013. већинско власништво над том мрежом компанија је преузела Љ Група. Средином 2016. дио купује Петерсон група из Хонг Конга, а у току 2018. власник 40% акција постаје један од чланова краљевске породице Катара.

Извод из форме за due diligence компаније која управља трустовима Ђукановића (Фото: МАНС)

Према званичним финансијским извјештајима, британски Алвариум Инвестментс Лимитед је коначни власник већине фирми из комплексне мреже која је послужила Ђукановићима да сакрију трастове и компаније: Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед , ЛЈ Манагемент (Суиссе), Целлар Лимитед, Цламбаке Лимитед, као и Пуффин Агенциес Лимитед. Као „особе са значајном контролом“ власништва у тој компанији у британском регистру су наведени Схеикх Јассим Ал-Тахи и Саи Хонг Yеунг.

Један од партнера у Алвариуму је адвокат који је овјерио Блажова лична документа, Едwард Цаин.

Нису препознали Мила, али знају ко је Блажо

Компаније које су омогућиле Милу Ђукановићу да формира тајни траст ни на једном доступном документу га нису означиле као политички експонирану особу (ПЕП), иако их је на то обавезивао Закон о спрјечавању прања новца и финансирања тероризма на Британским дјевичанским острвима.

Тај закон прописује да се ПЕП-овима сматрају и лица која су престала са обављањем јавних функција у периоду од двије године.

За успостављање траста Ђукановић је користио његов дипломатски пасош, издат у јануару 2011, на коме се јасно наводи да је у питању бивши предсједник Владе Црне Горе.

Он је дао оставку на функцију премијера у децембру 2010, па је у јуну 2012, када је склопио уговор о формирању траста, и даље морао бити препознат као политички експонирана особа.

Додатно, закон као ПЕП-а препознаје и високог политичког функционера, а Ђукановић је у тренутку успостављања траста био на челу Демократске партије социјалиста.

Иако је друге клијенте провјеравао и претрагом путем интернета, у процурјелим документима нема доказа да је АЛЦОГАЛ на тај начин покушао да утврди да ли је Ђукановић политички експонирана особа.

Истовремено, његовог сина Блажа Ђукановића у интерним документима АЛЦОГАЛ означава као политички експонирану особу.

Агенти који региструју компаније на Британским дјевичанским острвима имају законску обавезу да утврде изворе средстава ПЕП-ова и да редовно прате њихове активности, што је у случају Ђукановића изостало, судећи по процурелој документацији.

Необичне промјене имена и гашење након избора

Фирма која је скривала послове Ђукановића је у априлу 2013. године промијенила име у LJ Skye 2 (PTC) Limited. Тако се претходно звала њена сестра компанија која је за само седам дана три пута промијенила назив.

Извод из форме за дуе дилигенце компаније која управља трустовима Ђукановића (Фото: МАНС)

CM Skye 1  (PTC) Limited и CM Skye 2  (PTC) Limited су основане истог дана, 16. фебруара 2009. године, на Британским дјевичанским острвима и то за пружање услуга трастовима. Регистарски бројеви тих фирми, 1521209 и 1521210, показују да су формиране једна за другом.

CM Skye 1  (PTC) Limited је 5. априла 2013. године промијенила име у LJ Skye 1 (PTC) Limited, а три дана касније, 8. априла у LJ Skye 2 (PTC) Limited.

Четири дана касније, 12. априла, LJ Skye 2 (PTC) Limited, регистрована под бројем 1521209, поново мијења име у LJ Skye 1 (PTC) Limited. Истог тог дана компанија која управља Ђукановићевим тајним пословима, са регистрационим бројем 1521210, мијења име из CM Skye 2  (PTC) Limited у LJ Skye 2 (PTC) Limited.

Према подацима из Службеног листа Британских дјевичанских острва, тачно мјесец дана након промјене власти у Црној Гори, 30. септембра 2020. године, фирмаLJ Skye 2 (PTC) Limited која је управљала тајним пословима Ђукановића, је покренула поступак добровољне ликвидације и убрзо је угашена.

Извор: ИН4С

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *