Митрополит Јоаникије: Ако неће мир, онда ће узети проклетство
28. августа, 2021.
Укинута пензија Ранку Kривокапићу, мора да врати примљени новац
29. августа, 2021.
Прикажи све

Кривокапић: Ђукановићева изјава оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори

Премијер Здравко Криовкапић казао је да је изјава предсједника Мила Ђукановића о устоличењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија потпуно оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори.

У реаговању на наводе Ђукановића, Кривокапић је навео да је „најмање важно“ гдје ће предсједник државе бити 5. септембра када је планирано устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

„Данашња изјава предсједника Мила Ђукановића о устоличењу Митрополита црногорско-приморског Јоаникија потпуно је оголила инспиратора и иницијатора тензија у Црној Гори. Апсолутно је право Митрополије црногорско-приморске да устоличење Митрополита обави у вјековном сједишту своје Митрополије на Цетињу и држава ће обезбједити све неопходне услове да СПЦ, као најдоминантија вјерска заједница у Црној Гори по броју својих вјерника, оствари своје Уставом загарантовано право. Гдје ће тога дана бити предсједник Ђукановић, најмање је важно, али важно је позвати га да престане да изазива и подгријава сукобе, подјеле и тензије, и то све, очигледно, са циљем да спријечи или стави у други план борбу против организованог криминала, која из дана у дан напредује“, саопштио је Кривокапић.

Ђукановић је данас рекао да је устоличењу новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија, које је заказано за 5. септембар на Цетињу, дат непримјерено велики значај, с обзиром да је Црна Гора, како је рекао, мултивјерска, секуларна и европска држава.

Он је поручио да се нада да ће његов апел да се устоличење Јоаникија одржи ван Цетиња „чути и уважити они који треба да га уваже“.

„Надам се да нећу бити у ситуацији – а мораћу да будем у тој ситуацији уколико се овај апел не уважи – да 5. септембра на Цетињу и сам будем присутан“, рекао је Ђукановић на прес-конференцији након сусрета с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Прекао је да се у дужем временском периоду из Србије и Београдске патријаршије могло чути много непримјерених ријечи на рачун Црне Горе и Црногораца.

„Оне нијесу могле бити доживљене другачије до као вријеђање. Те околности допринијеле су да ово питање добије много више политички карактер него што му припада и постане безбједносно осјетљиво. Све то догађало се уз нескривено фалсификовање чињеница и историјских факата. Таква политика довела је до тога да се у једној сензибилној јавност као што је цетињска то доживи као завршни покушај срамоћења Црне Горе и црногорске Пријестонице“, рекао је Ђукановић, пренијеле су „Вијести“.

Рекао је да „данас присуствујемо тешким посљедицама и неразумијевању у једном значајном дијелу јавности према намјери да се интронизација митрополита Јоаникија догоди у Цетињском манастиру“.

„Немогуће је такве послове и активности обавити на силу. Посебно их није могуће обавити на силу на Цетињу. То морају да разумију сви – нови митрополит, Београдска патријаршија и државни ауторитети у Србији и Црној Гори. Не треба да оћутимо такву политику према Црној Гори, а камоли да било ко из државног руководства допринесе да се такви злокобни науми према Црној Гори и остваре. Због свега што сам казао, чини ми се једино реалним да упутим апел да није паметно инсистирати на устоличењу митрополита СПЦ у Цетињу и Цетињском манастиру. Мислим да је паметно је измјестити тај догађај из Пријестонице и обавити га у неком од других мјесту у Црној Гори, у неком од бројних храмова СПЦ у Црној Гори. Чини ми се да би то одговоран однос према Црној Гори и њеним националним интересима. Надам се да ће овај апел чути и уважити они који треба да га уваже. Упућујем га с осјећајем изузетне одговорности за очување мира, стабилности и шансе за даљи просперитет Црне Горе“, поручио је Ђукановић.

Фото: Влада Црне Горе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *