Ракочевић: Живот без штампе на српском језику – рупа у нашој култури
1. август, 2023.
Да ли ће ЗБЦГ ући у Владу послије свега издешаваног!?
2. август, 2023.
Прикажи све

Которске ферије: Распоп против распопа

Анатемисани распоп Мираш Дедејић јавно се огласи током сваког годишњег доба – сезонски. Најгласнији је с краја јесени, јер тада трага за адекватним датумом кад би најбоље ваљало обиљежити празник Христовог рођења. Од Божића се не удаљава ни током Васкрса. Њему је то све исто. Током љета веома се ријетко оглашава, али је зато јуче у јавност унио праву забуну, дармар!

Споменути распоп најприје се огласио поводом усвајања оставке архиепископа тзв. ЦПЦ Симеона.

Иступ је био једноставан, како би се рекло, протоколарне природе.

Дочим, услиједило је оглашавање тзв. епископије которско-приморске, о чему се могло информисати на порталу Антена М /analitika / премда тамо стоји да је све „лажна вијест“, да је распоп све слагао, измислио, јер Симеон уопште није поднио оставку, већ је у својој депеши од „17. IV 2023. Episkopija zatražila smjenu Mitropolita Mihaila sa svih pozicija unutar Crnogorske pravoslavne crkve“ (sic!).

Споменути Симеон је, можемо дознати са истог извора, само запријетио могућим подношењем оставке на све функције у тзв. ЦПЦ.

Уосталом, како се и вели у депеши *Которске епископије, Симеон је „u proteklih 18 godina u više navrata razmatrao podnošenje ostavke, ali je uvijek ostajao uz svoje sveštenstvo i vjerni narod“. Вала му није ни чудо, с Мирашем мало ко може!

Дочим, знади сада мајчин сине шта је посриједи. Јасно је да Симеон не подржава свог надлежног распопа. Није нејсано ни да распоп Дедејић не симпатише свог „najčasnijeg živog vladiku“. Јасно је, такође, да њихово мимоилажење траје пуних осамнаест љета. Симеон пријети, а Мираш не слуша. Моребити да је на концу ствари Мирашу пукао филм, те је рекао Симеону: Е, доста је било, Симеоне. Трпим те пуних 18 љета, па сад си пунољетан и иди више из цркве, у пензију, ђе год оћеш! Шта би друго могло бити, кад се ође не зна ко кога распопљује.

Елем, када се огласе овако (рас)чиновници ЦПЦ најзанимљивије бива откривање појединости са њихових састанака. Сама штета што нема какав вјешт камерман да то усними, јер добили би филмску лакрдију првог реда. Чуш, вели се у притужби како је на спорном састанку Мираш „zajedno sa svojim poslušnicima nametao bizarne teme bez početka i kraja“. То стварно личи на Мирашеве ловачке приче, а и Симеон, очевидно, може дуго да трпи. Чуш, пријети оставком пуних осамнаест љета.

Милован Урван

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *