Будва: Подгоричанин омаловажавао полицајце, кажњен 900 еура
10. августа, 2021.
Готово: Меси у Пари Сен Жермену!
10. августа, 2021.
Прикажи све

Кинези добили зелено свјетло за градњу амбасаде

Кинеска застава, (Фото: Архива)

Амбасада Кине у Црној Гори добила је сагласност главног државног архитекте на идејно архитектонско рјешење за изградњу зграде на Крушевцу, површине 3.765 квадратних метара.

Како се наводи у документацији, идејно рјешење комплекса стамбених објеката, које је радио “Арцхицон”, у складу је са смјерницама и урбанистичким параметрима у захвату Детаљног урбанситичког плана “Насеље 1. мај”, а предвиђена спратност зграде је три спрата.

Припремни радови за изградњу резиденције започети су још у јуну прошле године, а представници амбасаде Кине су 2020. затражили од Секретаријата за планирање и уређење простора и заштиту животне средине Главног града да им изда урбанистичко-техничке услове за изградњу резиденцијалног објекта са становима између комплекса “Kапитал Плаза”, Дуванског комбината и Клиничког центра.

Кинези су у августу 2019. тражили да им се обрачунају комуналије за објекат на том земљишту на Крушевцу, преко пута некадашње Медицинске школе, пишу “Вијести”.

У том дијелу града власници су 5.225 квадрата, односно парцела од 3.744 и 1.481 метара квадратних.

Амбасада Кине је раније тражила размјену земљишта, односно да своје парцеле у Загоричу замијене некретнинама у власништву Главног града на Крушевцу, што је и одобрено.

Парцела на Крушевцу налази се у дијелу града који се развија као нови пословни центар Подгорице.

Кинези су навели да парцеле у Загоричу не задовољавају потребе Амбасаде, а да би разлику у цијени земљишта платили Главном граду.

Дирекција за имовину је тада, како су “Вијести” раније писале, погрешно израчунала вриједност парцела у власништву Главног града и Амбасаде Кине, а које је требало да буду предмет размјене.

На челу Подгорице тада је био Миомир Мугоша.

Као разлог због којег је накнадно умањена вриједност земљишта на Крушевцу, како се наводи у папирима за Владу у које су “Вијести” имале увид, наведено је то што се на Крушевцу не би градили објекти за тржиште, како је то првобитно планирано ДУП-ом, већ за потребе Амбасаде.

Земљиште је на крају размијењено, а Амбасада Кине постала је власник парцела на Крушевцу.

За почетак изградње Амбасаде Кине планске претпоставке су створене крајем 2018. године, када је усвојен Детаљни урбанистички план за тај дио града.

Фото: Илустрација (Принтскрин)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *