„Сигурна лука међународног криминала“
8. октобра, 2021.
Српско-хрватски дијалог и канонизација Степинца: Докле се стигло?
8. октобра, 2021.
Прикажи све

Катнић би да заташка Пандора папире

Извршна директорица МАНС-а Вања Ћаловић-Марковић оцијенила је да главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу не пада на памет да води истрагу о наводима из Пандора папира који се односе на предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, већ да му је намјера да случај што прије затвори и заташка.

Вања Ћаловић-Марковић, (Фото: Вијести)

Она је у Јутарњем програму ТВЦГ, коментаришући наводе главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића да ће саслушати предсједника Црне Горе Мила Ђукановића због Пандора папира, оцијенила да је Катнић јасно показао да му не пада напамет да озбиљно истражује случај Ђукановић, већ да га, наводи она, што прије затвори и заташка док је још на функцији.

„За разлику од гдина Ђукановића, иако је он отварао фирме по Британским дјевичанским острвима, њега нијесу позвали, а мене су позвали. Немам намјеру да помажем Катнићу да опере биографију Ђукановића од овога, и тражићу им да и мени написмено пошаљу питања, немам намјеру да идем у Тужилаштво“, поручила је Ћаловић-Марковић.

Потрудићу се да прича не оде у заборав

Катнић, каже она, није рекао да ће тражити податке о финансијским извјештајима Ђукановића и његовог сина: „Није рекао да ће покушати да формира заједничке истражне тимове, што је један од механизама које нуди Еуропол“.

Потрудиће се, каже она, да прича не оде у заборав док се не утврди шта се налази иза скривених фирми и трастова. Два су пута, појашњава Ћаловић-Марковић. Један пут је међународна сарадња, а други пут су сумњиве инвестиције у Црној Гори.

Подаци из Пандора су, тврди Ћаловић-Марковић, потпуно аутентични јер су процурјели из провајдера, односно из компанија које су пружачле ове услуге. Ми имамо и интерну комуникацију између ових људи.

На питање како коментарише реакцију предсједника Црне Горе, који је рекао да је у питању исконструисана афера за домаће политичке потребе, Ћаловић-Марковић је рекла да се Ђукановић сваки пут до сада, када се било шта десило, бранио да су у питању подметања.

„Он каже да су му подметали и Дубровник, и сарадњу с Милошевићем, и приватиазације, и С.Ч., и логоре по Црној Гори, и Штрпце, па су му онда подметали аферу Снимак, па Телеком. Све су господину Ђукановићу подметнули, а он никад није ни за шта сносио одговорност“, истакла је Ћаловић-Марковић.

Ђукановић, како је рекла, призна јавности само онолико колико мора, колико је ухваћен и кад је суочен са доказима.

Миливоје Катнић, (Фото: Вијести)

Ћаловић-Марковић каже да од Ђукановића и његовог сина нијесу чули ко су њихови партнери и који је то посао којим је Ђукановић хтио да се бави.

Ћаловић-Марковић је казала и да је забрињава прича око рата кланова који се наставља, а који ће трајати све док им се, како је истакла, не буде одузела имовина.

„Чак и кад ухапсе поједина лица остану им средства која им омогућавају да финансирају одбрану, утичу на свједоке“, рекла је Ћаловић-Марковић.

Зид ћутања у Србији

Новинарка КРИК-а из Београда Драгана Пећо казала је да у Србији није било реакација Тужилаштва на Пандора папире који се тичу повезаности тамошњих функционера.

„Институције у Србији не раде свој посао независно, утицај политике је веома велик. Ми на челу Агенције за спречавање корупције имамо особу која долази из владајуће странке Александра Вучића“, појаснила је Пећо у Јутарњем програму ТВЦГ.

Не зна, каже, је ли горе да се покрене поступак да би се покренуо или да се наилази на ћутање.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *