Ранг земаља према развијености у 2023. години: Црна Гора 68. од 198 земаља
12. августа, 2023.
Ираклије, цар који је поштовао Србе, један од најзанимљивијих византијских владара
12. августа, 2023.
Прикажи све

Јован Делић о Данилу Кишу: У књизи „Сажета поетика сажимања“ истражује прозу великог писца

Данило Киш, (Фото: Portal Patmos)

Нова књига Јована Делића „Сажета поетика сажимања“ је истраживачка студија о тенденцијама и доминантама у прози Данила Киша

Данило Киш, (Фото: Portal Patmos)

Делићева књига сажето и прегледно говори о најважнијим поетичким питањима и темама у књижевности великог писца.

Трагајући за поетиком Данила Киша, Делић је написао студију о тенденцијама и доминантама у Кишовој прози. Испитујући његов целокупан књижевни опус, од „Мансарде“ и „Псалма 44“, преко „Породичног циклуса“, до „Гробнице за Бориса Давидовича“, „Енциклопедије мртвих“ и „Лауте и ожиљака“, укључујући и Кишове поетичке списе, разговоре и поезију, Делић издваја неколико тематских тенденција, поетичких доминанти и доминантних поступака присутних у његовој књижевности.

Тематске тенденције које Делић сматра кључним у Кишовој књижевности јесу: фуга смрти, породични круг, књижевност као књижевна тема и воз и возни ред. Доминантни поступци у књижевности Данила Киша, према Делићу, јесу: историчност, цитатност, дијалог с митом, документаристички приступ, интермедијалност, иронични лиризам, циклизација, жанровска хибридност, идеја контракњиге, фрагментарност и енциклопедизам. О свакој од ових изразитих тенденција и доминантних поступака Делић је написао посебан истраживачки текст који испитује њихову појаву и улогу у појединачним Кишовим књигама и у контексту његове поетике.

У сажетим и енциклопедијски писаним текстовима, преточеним у јединствену целину, Делић нуди подстицајан поглед на основна питања Кишове прозе и поетике.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *