Његош – од пургаторијума до државног празника
9. новембра, 2023.
Синан Гуџевић: Баук критике у музеју
9. новембра, 2023.
Прикажи све

Јасно штетни ефекти: У Шпанији се спрема забрана енергетских напитака малолетницима

Галиција припрема закон којим ће забранити конзумацију енергетских пића малолетницима, међу којима је све већи број случајева зависности. То исто планира да уради још седам аутономних региона Шпаније, наводи дневник „Ел Мундо“.

Има оних који устају ноћу и упадају у фрижидер да задовоље своју жудњу. Неки људи пате од мигрене ако не конзумирају дозу коју њихово тело захтева. Много њих крије да би их понели на часове или на посао, а гомилају залихе код куће као да је апокалипса близу. Други ускраћују себи оброка да се не би угојили“, наводи Ел Мундо .

Шпански дневник осврнуо се на „проблеме са којима се људи свих узраста и стања, укључујући малолетне особе, сусрећу са енергетским напицима“.

Суочени са овим феноменом зависности, посебно међу адолесцентима, неколико аутономних региона Шпаније, веома децентрализоване земље, разматрају регулисање маркетинга енергетских напитака. За сада, Галиција, у рукама конзервативаца Народне партије (ПП), је отишла најдаље састављањем закона који за циљ има забрану продаје ових пића млађима од 18 година од 2024. године, открива локални дневник . Фаро де Виго. Текст закона, који ускоро треба да буде изгласан у парламенту Галиције, такође ће ограничити оглашавање.

“Три шољице кафе и дванаест кашика шећера”

Према истраживању шпанског Министарства здравља објављеном 2022. године, у Шпанији, четири од десет ученика, старости од 14 до 18 година, изјавило је да је конзумирало енергетски напитак „у последњих тридесет дана“ пре него што су испитани. Према Ел Мунду, седам других аутономних региона – Кастиља и Леон, Валенсија, Арагон, Балеарска острва, Кастиља-Ла Манча, Баскија и Навара – разматрају сличне законе.

„У једној конзерви су три шољице кафе и дванаест кашика шећера“, пише овај дневник. А узимајући у обзир присуство „психостимулатора попут таурина“, енергетска пића стварају коктел са „очигледно штетним ефектима као што су: поремећаји спавања, раздражљивост, несаница, умор, проблеми са концентрацијом, дрхтање руку, па чак и анксиозност; а постоји и директна везу са гојазношћу и метаболичким болестима као што су хипертензија или хиперхолестеролемија“, настављају новине.

Проблеми се појачавају када се конзерва енергетског пића помеша са „њеним опасним

сапутником“, алкохолом. Према студији министарства здравља из 2022. године, 16,1% ученика од 14-18 година старости признало је да је конзумирало ову мешавину „у последњих тридесет дана”.

Превео за Журнал: А.Ж.

Извор: courrierinternational.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *