Наставља се са ратом Четника и Партизана, Црна Гора изгубила
11. новембра, 2021.
Путинове валдајске поруке
11. новембра, 2021.
Прикажи све

Изненађујућ договор два највећа загађивача угљеником: Кина и САД појачавају сарадњу

Џо Бајден и Си Ђинпинг, (Фото: USA Today)

Кина и САД обећале су да ће повећати сарадњу у деловању на ограничењу климатских промена у разговорима на УН конференцији о клими у Глазгову, рекао је данас кинески изасланик.

Како се конференција о клими приближава крају у петак изасланик Кине о клими Сие Џенхуа рекао је новинарима да ће Кина и САД, два највећа загађивача угљеником, изложити своје напоре у заједничком саопштењу заснованом на смерницама из Париског споразума о климатским променама.

Споразум позива на “конкретне и прагматичне ” прописе о смањењу употребе угља, смањењу емисије метана и борби против сече шума, рекао је Сие.

Џо Бајден и Си Ђинпинг, (Фото: USA Today)

“Обе стране увиђају да постоји празнина између садашњих напора и Париског споразума. Тако да ћемо заједно појачати акцију и сарадњу за климу уз поштовање наших појединачних националних ситуација”, рекао је кинески представник.

Очекује се да ће касније данас амерички изасланик за климу Џон Кери говорити новинарима.

Објава је дата док представници влада широм света окупљени на састанку о клими у Глазгову (ЦОП26) преговарају како да надограде договор из Париског споразума да смање емисије гасова са ефектом стаклене баште и заштите осетљиве земље од утицаја глобалног загревања.

У нацрту споразума објављеном данас наводи се да ће се ићи на укидање енергије на угаљ, који највећи извор емисија штетних гасова које производе људи.

Извор: Агенција Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *