Ко је аутор пјесме „Још не свиће рујна зора“?
11. децембар, 2023.
Иницијални састанак Ulysseus-a у Црној Гори
11. децембар, 2023.
Прикажи све

Историјски потез: Скраћују радну недјељу на четири дана и повећавају зараде

CC0 / /

Након историјског договора, компанија Ламборгини уводи четвородневну радну недељу, истовремено повећавајући плате и задовољство радника.

CC0 / /

Ламборгини и његови синдикати најавили су раније ове недеље револуционарни споразум о увођењу четвородневне радне недеље за запослене у производњи аутомобила.

Синдикати су то поздравили као „историјски“ договор, који представља преседан у европском аутомобилском сектору скраћивањем радног времена без смањења плата. Уместо тога, радници ће добити повећање плате у јануару 2024. заједно са једнократним бонусом од 1.082 долара.

Радите мање, а радите боље, то је принцип који је водио ове преговоре и део је свеобухватног образложења, саопштили су синдикати ФИОМ и ФИМ-ЦИСЛ.

Према новом уговору, производно особље радиће 31 дан мање годишње, пише портал Road & Track. Прелазак на краћу радну недељу ставља Ламборгини у ранг са другим европским компанијама као што су Intesa Sanpaolo и EssilorLuxottica, које су недавно усвојиле сличне мере.

С друге стране, такав потез није искључив само за Европску унију, јер британске компаније које су прихватиле скраћену раду недељу извештавају о побољшаној продуктивности, побољшаном задржавању послова и стопама запослености, као и смањењу боловања.

Међутим, напори да се уведе скраћено радно време у аутомобилској индустрији наишли су на отпор великих играча као што су Форд, Џенерал Моторс и Стелантис, док други синдикати нису успели да добију одобрење за промену, преноси Бизнис инсајдер.

Извор: sputnikportal.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *