СПЦ је недјељива, нисмо довели у питање њену аутокефалност и јединство
9. децембра, 2021.
Духовна хајдучија: Умирање од стида у бестидном свету
9. децембра, 2021.
Прикажи све

Гласовима ДПС-а планирају да изазову пријевремене изборе?

Лидери ДФ-а, (Фото: Вијести)

Демократски фронт ће у случају негативног одговора на њихову платформу од стране остатка парламентарне већине покренути дијалог о организовању ванредних парламентарних избора што укључује и иницијативу за скраћење мандата Скупштини Црне Горе, сазнаје Побједа. Рок који је дао ДФ партијама парламентарне већине истиче у петак 10. децембра.

У случају да парламент изгласа скраћење мандата, то аутоматски значи пад Владе и расписивање ванредних парламентарних избора без изгласавања неповјерења Влади.

Лидери ДФ-а, (Фото: Архива)

Више извора Побједе је саопштило да је тај сценарио озбиљна опција о којој је разговарано у врху ДФ-а, а да је кап која је прелила чашу ,,превара Уре да гласа кандидата власти за предсједника ДИК-а“.

“План је да у суботу, 11. децембра, објелоданимо даље кораке. Опција за скраћивање мандата Скупштини након што се постигне договор о изборима је пуно прихватљивија јер избјегава опцију да заједно са ДПС-ом рушимо Владу, што ни ми ни наши бирачи не желе “, рекао је извор Побједе.

По Уставу Црне Горе, Скупштини може престати мандат прије времена на које је изабрана распуштањем или скраћењем мандата парламента и то на приједлог предсједника Црне Горе, Владе или најмање 25 посланика. ДФ има потребних 25 посланика да би поднио ту иницијативу.

Демократски фронт понудио је 22. новембра партнерима из већине посљедњу платформу са приједлозима за превазилажење политичке кризе. У платформи наводе да су спремни да за мандатара подрже погодну личност, коју предложе партнери из коалиција „Мир је наша нација“ или „Црно на бијело“. Желе да се у нову владу укључе аутентични представници мањинских народа.

ДФ у документу тражи да се у најкраћем могућем року изабере нова владу која би била састављена од представника три побједничке коалиције, једна је од ставки платформе.

Састанак Демократа и ДФ-а, (Фото: Стандард)

“Нова влада треба да у значајној мјери одражава изборну вољу грађана, како по структури, тако и по њеним програмским приоритетима. Нова влада ће поштовати претходно постигнуте договоре, што подразумијева мораторијум на идеолошке и програмске разлике “, наводи се у платформи.

ДФ, као најбројнији конституент власти је, како наводе, спреман да у циљу постизања договора направи уступке и додатно уважи специфични значај мањих конституената.

Да ДФ планира договор о новим изборима, потврдио је предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић.

“Након истека рока 10. децембра констатоваћемо да ли постоји 41 посланик за формирање нове владе или не. Ако не буде подршке од Уре, што је реално очекивати, Демократски фронт ће обавијестити колеге из парламентарне већине да су се стекли услови да кренемо у договор око организовања ванредних парламентарних избора “, поручио је Медојевић.

Извор: Побједа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *