Шта у ствари остаје иза Ангеле Меркел
26. септембра, 2021.
Јесу ли Цетиње и Беране једна и иста Црна Гора
27. септембра, 2021.
Прикажи све

Ђукановић кад каже зелена енергија мисли на зелене новчанице

Мило Ђукановић (Фото: Predsjednik.me)

Тешко је повјеровати посљедњем климатском наступу најекспониранијег члана фамилије Ђукановић, која је посљедњих деценија у црно завила Црну Гору док је своје џепове симултано пунила зеленим и новчаницама разних боја. Наиме, највиђенији члан породице Ђукановић је на “Дијалогу на високом нивоу о енергији” изрекао сљедеће: “Чиста, нискокарбонска, безбједна али ефикасна енергија, треба да буде основ новог развојног замаха. Зато је потребно да снажније подржимо прелазак на чисту енергију”.

Фамилија Ђукановић је посљедњих деценија у црно завила Црну Гору док је своје џепове симултано пунила зеленим и новчаницама (Фото: housebeautiful.com)

Ред је да подсјетимо нискокарбонског и енергетски освијешћеног Ђукановић на сљедеће климатске послове његове фамилије:

Његов брат, Ацо Ђукановић, продао је своје акције Рудника угља Пљевља државној Електропривреди Црне Горе, недуго након што му је брат Мило шапнуо да ће Термоелектрана морати да усклади пословање са строгим европским еколошким регулативама, због чега ће струја из Термоелектране коју сировином снадбијева Рудник угља бити неисплатива.

Тако је Ацо продао приватне акције државној Електропривреди по цијени значајно већој о номиналне на основу анализе о недоказаним залихама угља, по којој Термоелектрана ради до 2062. године, иако се зна одавно да ће Термоелектрана радити најкасније до 2050. године.

Да ивер не пада далеко од кладе потврђује и сљедећа зелено-црна бизнис комбинација. Исту ту Термоелектрану ће сада еколошки реконструисати татин син – Блажо, за најмање 50 милиона еура, док ће, по свему судећи, покушати да повећа цијену реконструкције за још којих десетак милиона еура, што му нећемо дозволити.

Ђукановићево виђење зелене енергије (Фото: Bloomberg.com)

Одавно је Блажо Ђукановић у уносним климатски зеленим пословима. Тако је од Владе, на чијем је челу био Мило, уредно добијао вишедеценијске концесије за мале хидроелектране на основу којих врши екслоатацију вода, не обазирући се на климатске промјене и њихов утицај на животну средину

Једном од његових тајкуна, власнику Унипрома, омогућио је да кроз зелене карбонске шеме отме од Електропривреде 16 милиона еура, због чега су поднијете кривичне пријаве надлежном тужилаштву.

Посао око изградње вјетроелектране Можура, које је аминовала најистуренија глава фамилије Ђукановић, је предмет пажње међународних истражних органа у којим активно учествује Црна Гора.

Када је ова Влада почела да раскида бројне концесионе уговоре, његова сестра Ана узела је да заступа концесионаре који од државе потражују десетине милиона еура. Они ће, дакле, свакако бити на добитку, увијек на рачун државе и грађана.

Ово је тек почетак раскринкавања послова фамилије Ђукановић којој ћемо у наредном периоду посветити дужну пажњу и помоћи тужилаштву да ову фамилију смјестимо тамо гдје јој је мјесто. Пошто је Црну Гору задужио, систематски опљачкао и са својим компањонима отимао најбоље ресурсе наше земље, сада нам покушава продати причу о климатским промјенема.

Владимир Михаиловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *