Последице уласка Ирана у ШОС
11. октобра, 2021.
Велики дан за Црну Гору: Социјални савјет изгласао подршку програму „Европа сад“
11. октобра, 2021.
Прикажи све

Дај и ‘вамо један орден

Видим активирало се поново овлашћено дилерско предузеће светосавског ордења и запандрчило један на врат Милорада Вучелића, знаменитог светосавца и борца за српство, југословенство, партизанство, четништво, новинарски професионализам, афирмацију хришћанских вредности и врлина, Добрицу, Јовицу, Миру, Слобу, Радована, Ратка, Зорана, Бориса, Војислава, Александра, Весну, листер одела, вијетнамке и „кохибу“.

Мааало је један за толику ширину, ваше преосвештенство, три да му турите – има тога, Богу и Синоду фала. Остало је, претпостављам доста и за Малог, Ану,Дијану, Сузану, Дробњака, Бабића, Орлића, Кокезу, Вучићевића, Митровића, Крлета, Симу Спасића, Палму, пардон, њему сте се одужили… Умало да заборавимо Колувију – и њему три, он вам је волонтер- сарадник по питању вере, доброчинства и милосрђа, њему блинкери осветљавају крст на хауби аутомобила, а познат је и по узгоју алтернативних биљака којима се може распршивати света водица ако случајно не роди босиљак.

Предраг Колувија, (Фото: Објектив)

Један обавезно треба дати представнику Удружења пензионера Пударци, плус 29 комада за остале који су дали кворум да се из удружења избаце две њихове чланице којима није било право кад су их ономад уместо у бању Врдник на силу преусмерили у Бусије да аплаудирају Вучићу. А Добринку и Добрилу под хитно анатемисати, екскомуницирати из наше свете цркве, заједно са кујом Видосијом која је једина била против избацивања ових завереница. Плус обавезно оног Перу, мужа једне од бестидница, који је млатарао флашицом и псовао председника. Не би било лоше размотрити и спаљивање неверника на ломачи, за пример другима којима би сличне субверзивне активности пале на памет.

Под обавезно, један орден Светог Саве дати Небојши Бакарецу. Све да није открио пиромана Ђиласа који пали депоније, ово што је оставио као белешку на Инстаграму препоручује га за одликовање, не другог, него првог реда. Да се не мучите и пишете образложење, сам је написао. Цитирамо: „Пуна подршка председнику Вучићу. Вучић штити Србију, уздиже Србију, гради Србију, вакцинише Србију, лечи Србију. Лечи прошлост у садашњости, ради будућности…“ Да, подразумава се, лечи и хемороиде, а претходно их узгаја. Дакле, има ли ишта достојније светосавког одличја од аутора овог дирљивог хвалоспева том јединственом и покретном Клиничко болничком центру, тој летећој Хитној помоћи и алл ин оне конзилијуму? Клекни Небојша, качи Порфирије!

Небојша Бакарец, (Фото: Данас)

Као што је његов почивши претходник Иринеј пре тачно две године орденовао Вучића и Додика овим истим орденом у оном полу-естрадном спектаклу сличном „Гранд паради“ у Сава Центру поводом осам векова самосталности СПЦ. Пре тога беше легла нека транша од милијарду динара на рачун цркве од стране светосавски окићеног делитеља наших пара. Рекло би се да је слично шушкаво богоугодно дело квалификовало за овај орден и великомученика Мирослава Мишковића, преподобну Милку Форцан, раба божијег Богољуба Карића, да не причамо о епохалном доприносу православној теологији светосавског Телекома…

Тако је Орден Светог Саве постао нека врста црквеног биткоина, криптовалута у интересно- економском односу власти/режима и цркве дефинисаним геслом „ништа више није свето, све је бруто или нето“ ( оп.ц. „Хладно пиво“, панк бенд) и сердарско-војводским принципом: ја теби, ти мени. Ти нама у џепове, ми теби на груди православне.

А шта ли би, да је у прилици, на све ово рекао Свети Сава чије име орден носи? Претпостављамо да наш први архиепископ, гледајући све ово са небеских висина, вероватно осећа потајну захвалност турским душманима који су му спалили кости, да му се сад у гробу не преврћу.

Ранко Пивљанин

Извор: Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *