Брано Мандић и недостатак аршина
18. септембра, 2021.
Поćа добила депонију и сливник, да нас запахну са ТВ екрана
19. септембра, 2021.
Прикажи све

Бујанец и Мијо боксер – бујица срама

Милорад Поповић (Фото: Принтскрин/емисија „Бујица“)

Гост емисије „Бујица“, која се емитује на загребачкој ТВ З1, био је књижевник из Црне Горе, добитник Његошеве награде, Милорад Поповић.

Ђуро Радосавовић (Фото: Фејсбук)

У овој реченици има већ толико тога спорног, али и разних синхроницитета имајући у виду активности госта и домаћина које не спадају у домен књижевности и новинарства.

Сви заинтересовани врло лако у пар кликова на нету могу открити ко је опскурни водитељ емисије „Бујица“, по много чему познати Велимир Бујанец. Такође, ако укуцају три ријечи “Милорад Поповић икона” искочиће им разне занимљивости.

Али, то сада није ни важно. Нешто друго је много важније.

Сам разговор ова два лика није толико занимљив осим ако неко баш жели да чује како је Милорад Поповић јуначки попут Илије Чворовића два пута избјегао атентат од стране агената КОС-а. Оно што је занимљиво и што је тужно да тужније не може бити, јесте сам крај емисије, односно како се “одјавио” Велимир Бујанец.

Он је, прије свега, пожелио сву срећу Црногоркама и Црногорцима, а затим рекао: “А прије него што се поздравимо ред је да споменемо једног великог човјека, јер је на данашњи дан прије точно 71 годину у Шибенику рођен хрватски витез Миро Барешић … Хрватски витез Миро Барешић с нама је, а ви драги гледатељи будите с нама и даље”.

Ваља подсјетити на лик и дјело Мира Барешића. Он је чувен највише по томе што је заједно са Анђелком Брајковићем 1971. године наоружан упао у амбасаду Југославије у Шведској и што је убио Владимира Роловића, тадашњег амбасадора СФРЈ.

Милорад Поповић, гост, и Велимир Бујанец, домаћин (Фото: Ђуро Радосавовић/Фејсбук)

Владимира Роловића су везали, мучили, држали као таоца, па му затим пуцали у главу. Атентатори су приликом хапшења узвикивали “Живио Анте Павелић!”. Шведски тужилац Карл Алекс Роберт је током суђења изјавио: “Чак и да су њихови разлози стварно били идеолошке природе, чак и да је акција имала политичке мотиве, злочин је изведен на начин који је толико свиреп, нечовјечан, гнусан да свака прича о политичкој природи акције губи сваку вриједност и смисао”.

Добитник Његошеве награде, црногорски писац Милорад Поповић, био је гост специјалне емисије, и нијемо је посматрао док водитељ посвећује емисију атентатору Миру Барешићу. Да иронија буде већа, Милорад Поповић добитник је и Тринаестојулске награде! Него, ваља се подсјетити и ко је убијени амбасадор.

Владимир Роловић рођен је у селу Брчели, код Бара. Био је ђак гимназије на Цетињу, члан спортског друштва Ловћен. Био је и борац Ловћенског батаљона, један од вођа устаничке групе Црногорског приморја. Борио се за слободну Црну Гору и за Југославију. Након што су га везаног упуцали, сахрањен је у Алеји заслужних грађана, одликован Орденом народног хероја, а Краљевина Шведска га је одликовала Орденом поларне звијезде.

Због свега наведеног, ако је иоле частан човјек, Милорад Поповић вратио би Тринаестојулску награду, или би се макар срамио од имена, па и од фамилије Владимира Роловића.

Ђуро Радосавовић

Извор: „Вијести“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *