Женски гласови ће тек да вриште: Случај Ане Милош
11. децембар, 2023.
Урбане легенде: Књижевно вече
11. децембар, 2023.
Прикажи све

Бити алтернатива или бити у дослуху с центром моћи

Дурутовић, Делетић Милечић и Дамјановић, (Фото: Дан)

Манифестација „Маркови дани” завршена панел дискусијом у подгоричкој Народној библиотеци „Радосав Љумовић”

Дурутовић, Делетић Милечић и Дамјановић, (Фото: Дан)

Манифестација „Маркови дани” завршена је панел – дискусијом на тему „Марко Миљанов у традицији и култури Подгорице” одржаној у Народној библиотеци „Радосав Љумовић”. Учесници панела били су историчар мр Томаш Дамјановић, и књижевни критичари и теоретичари мр Милорад Дурутовић и мр Андријана Делетић Милачић.

Дамјановић је на почетку с присутнима подијелио неке мање-више познате биографске податке о кучком војводи Марку Миљанову Поповићу, о његовом књижевном, али и ратничком и политичком дјеловању за вријеме владавине књаза Николе Петровића.

С обзиром да је манифестација организована у част јубилеја – 190. годишњице рођења Марка Миљанова, сматра да је потребно проблематизовати оно што нама данас значи лик и дјело Марка Миљанова, приступајући томе критички, но не ниподаштавајући његов лик и дјело. Зато, требамо одговорити на питања да ли је он нама заиста важан и због чега, односно, ко је и шта је нама данас Марко Миљанов, рекао је Дамјановић. А, пронаћи одговор на ова питања значи и да је вриједно обиљежавати ове и сличне јубилеје. Јер, то је уједно и одговор на то ко смо и што смо, појединачно или као заједница, каже историчар.

На фону сличном Дамјановићу, али с фокусом на етику, говорила је и Делетић Милачић. Односно, да ли је његова етичност могућа у 21. вијеку и како је приближити младима. Но, додаје она, и Марку Миљанову, у његово вријеме, на нашим просторима, било је тешко пронаћи адекватне примјере људскости, хуманости, емпатије, мултикултуралности, борбе за људска права, тема о којима и данас говоримо.

Занимљива је била и Дурутовићева опсервација Маркове максиме „Јунаштво је бранити себе од другог, а чојство бранити другог од себе“. Притом, детаљно образлажући свој скептицизам да је живот по овом моделу данас уопште могућ, у питање доводећи могућност да такви појединци, спремни на жртву за опште добро данас постоје.

Дамјановић је повукао и занимљиву историјску паралелу, када је у питању политичко и војно дјеловање Марка Миљанова прије и након разлаза с књазом Николом, с дјеловањем данашњих интелектуалаца и политичара. Јер, образац је исти кроз историју.

– Уколико желите да се остварите на овом простору, првенствено као политичка фигура, ви морате бити у дослуху с носиоцем моћи и с градом из којег се генерише та моћ. Нешто друго није могуће, и то је на својој кожи осјетио Марко Миљанов – рекао је Дамјановић, између осталог, додајући да је свако друго дјеловање изван центра моћи у ствари у домену алтернативе.

Након њихових излагања публика им је поставила низ питања.

Ж.Ј.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *